Ökölvívás

2023.11.24. 13:55

A tatabányai Kalló László fél évszázada a boksznak él

1973-at írtunk, amikor egy vékonypénzű, ám jó mozgású kislegény jelent meg az akkori Tatabányai Bányász ökölvívó termében. Kalló Lászlónak hívták a fiatalembert, akit aztán Dudás Elemér és Herédi János nevelőedzők vettek a szárnyaik alá. Ennek éppen ötven esztendeje…

Petrik József

Kalló László akkor és most

László ifjúsági versenyzőként aranyjelvényes sportoló lett, és korosztályában a magyar bajnokságon bronzérmes. Aztán, a junior korcsoportban 1978 és ’79-ben is bajnoki ezüstérmet szerzett, ekkor hívták meg a magyar válogatott keretébe. Egy évvel később a felnőtt között szerzett magyar bajnoki címet. 1983-ban bronzérmet, majd 1984-ben ezüstérmet szerezett.

- Többszörös felnőtt válogatott lettem, több, nagy nemzetközi versenyen állhattam a dobogó felső fokára – emlékezett vissza Kalló László. Akkoriban Csiszár László, Vjacseszláv Zahirov és Erdei István edzők kezei alatt pallérozódott. Aztán némiképp váratlanul, 1986-ban befejezte versenyzői pályafutását.

– De nem szakadtam el az ökölvívástól, elvégeztem a kétéves edzőképző iskolát, így edzőként tevékenykedhettek a Tatabányai Bányász SC ökölvívó szakosztályánál – jegyeztem a jubiláló. - Majd egy évet Ausztriában is edzősködtem, Villachban. Amikor haza tértem itthon ismét folytattam edzői pályafutásom, sőt, 2016-ban saját bokszegyesületet alapítottam, Kalló Box Club néven, ahol a mai napig is aktívan dolgozok.

Kalló László új klubjában is szép eredményeket ért el tanítványaival. Több diák olimpiai bajnok és ifjúsági magyar bajnok nevelt „ki”. Az „istállójából” ifjúsági Európa-bajnoki, sőt, világbajnoki 5. helyezett is kikerült, azaz versenyzői a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. 2020-ban, egy meglepő kezdeményezésnek köszönhetően úgynevezett, árnyékboksz Európa-bajnokságot rendeztek szenior kategóriában, ahol László bronzérmes lett, azaz a technikai tudása mit sem kopott 50 év alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában