OCR

2023.05.31. 06:55

Világversenyt rendeznek Tatán: Európa legjobb akadályfutói jönnek az edzőtáborba

Újabb világversenyt rendez Magyarország: június 8-11. között Tata ad otthont a 2023-as OCR Európa-bajnokságnak. A szervezők információi szerint 31 országból 1500 sportoló érkezik a kontinensbajnokságra.

Kun Attila

Tatán rendezik a sportág Európa-bajnokságát

Fotó: JakabA-Challengephoto

Rozina Tamás, a Magyarországi OCR Sportszövetség ügyvezető alelnöke kiemelte, 2019-ben már megfogalmazódott egy hazai rendezésű világverseny lebonyolítása, és ez mostanra valósággá vált.

„Nagyon örülünk annak, hogy a Tatai Olimpiai Központban megtaláltuk azt a helyszínt, ahol színvonalas világversenyt rendezhetünk. Több távon zajlik majd az Eb. Lesz egy 3 és egy 12 kilométeres versenyszám. Előbbit az olimpiai központ területén rendezzük meg, a 12 kilométeren részt vevők elhagyják az edzőtábor területét, és a városban teljesítik a táv egy részét. Látványosnak ígérkezik az OCR 100, amely lényegében egy sprintszám, és két versenyező egymás mellett teljesíti az akadálypályát, ezenkívül lesznek váltószámok is.” – mondta az ügyvezető alelnök.

Az Eb-n az olaszok indítják a legnagyobb csapatot, szám szerint 285 versenyző érkezik onnan, Magyarország 256, Lengyelország 252 sportolóval vesz részt a kontinensbajnokságon.

A lovaglás helyett lesz az öttusa egyik száma

Ez az első OCR-Eb azóta, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) 2022. novemberében megtartott 72. kongresszusán megszületett a döntés: az öttusában a lovaglást az OCR akadályfutó-verseny fogja felváltani. Az átállás fokozatosan történik. A felnőttek számára a 2024-es párizsi olimpián még lesz lovaglás, viszont a 22 év alatti, fiatal öttusázók számára már 2023-tól kezdve a lovaglás helyett az OCR szerepel a versenyeken. A tervek szerint a 2028-as Los Angeles-i olimpián már a felnőttek is át fognak térni az OCR-re. Ugyancsak sporttörténelminek számít a tatai Eb abból a szempontból is, hogy ez lesz az első világverseny a sportág történetében, amelyen indulnak paraversenyzők is.

Mi is az az OCR?

Az Obstacle Course Racing (OCR) olyan sport, amelyben a versenyzőnek futás közben akadályokat kell leküzdenie. Az akadályok lehetnek építettek és természetesek. A futóversenyeken gyakran összekeverik a nyomvonalakon lévő akadályokat, törekedve arra, hogy a futásból kialakult sebesség és lendület megtörjön.
Az akadályok leküzdése (amely magában foglalja azok átmászását, nehéz tárgyak mozgatását, saját testsúly mozgatását és vizes akadály leküzdését) a versenyző szellemi és fizikai képességét kifejezetten megterheli. Sok OCR-verseny akadályai hasonlóak a katonai kiképzéshez, míg mások egyedülállóak az akadályversenyzésben. Az akadályfutóversenyt az állóképesség, erő, gyorsaság és ügyesség tesztelésére használják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában