Kiállítás

2023.05.26. 15:08

Kolonics György olimpia bajnok kenusra emlékeztek Esztergomban (fotók)

Emlékműsorral és emlékkiállítás megnyitóval idézték fel Kolonics György kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenus alakját és pályafutását Esztergomban május 26-án. A Szent Erzsébet iskola aulájában berendezett életpálya tárlat, melyet immár 27. alkalommal tartottak meg országszerte, június 8-áig várja Esztergomban az érdeklődőket.

Pöltl Zoltán

A Kolonics, a sportlegenda kiállítás című rendezvényen többek között részt vett Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Kajak-Kenu szövetség elnöke, Erős Gábor országgyűlési képviselő, Fábián László olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere, Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke, Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kökény Roland olimpiai bajnok kajakozó és Csikós Zsóka ifjúsági világbajnok kajakozó. 

A Szent Erzsébet iskola dísztermében indult a program, melyen Kolonics György olimpiai érmet elérő futamait idézték meg a korabeli sportközvetítések bejátszásával, illetve bemutattak egy videóösszeállítás a sportlegenda élete legfontosabb állomásairól. Az 1972-ben született és 2008-ban elhunyt bajnokra emlékezve több beszéd is elhangzott. Steindl Balázs így fogalmazott: „Világelső volt választott sportágában, de első volt a kitartásban, az akaratban, a példamutatásban, a tisztességben, az alázatban és az emberségben.” 

Schmidt Gábor egyebek mellett kifejtette: „Kolonics György egész életében, a sportpályákon, az edzéseken üzenetet hordozott és ezeket az üzeneteket és tulajdonságokat próbálta átadni másoknak.” Csabai Edvin többek között rámutatott, hogy a most Esztergomban megnyílt kiállítás Kolonics György élete és pályafutása számos pillanatát, dokumentumait, tárgyi emlékeit mutatja be, tablókon, vitrinben elhelyezett díjaival és audio-vizuális eszközök révén is. A program második felében a Szent Erzsébet iskola aulájában a díszvendégek a nemzeti színű szalag átvágásával nyitották meg a sportlegendáról szóló, mintegy kétszáz négyzetméter alapterületen a magyar sporttörténeti tárlatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában