50, 30, 20, 10

2023.04.06. 10:56

Még lehet nevezni a Gerecse 50-re, de siess! - mondjuk, mennyi hely van még

Jövő szombaton, április 15-én indulnak útnak mindazok, akik beneveztek az 50, a 30, a 20 vagy a 10 kilométeres Gerecse teljesítménytúrára. Nevezni ebben az évben is csak online lehet.

Mórocz Károly

E cikk megírásakor a Gerecse 50 teljesítménytúrára a 3000 lehetséges hely 78 százaléka volt foglalt, a további arányok: a harmincason 1750 résztvevő - 64 százalék, a húszason 1750 résztvevő - 91 százalék, az elsősorban családoknak és időseknek ajánlott tízesen 1500 résztvevő - 95 százalék. Érdemes tehát gyorsan dönteni. Az 50, 30, 20 és 10 kilométeres túrára a gerecse50.hu weboldalon lehet még nevezni. 

Amennyiben „minden hely elkel”, 8000 lelkes és remélhetően alaposan felkészült ember próbálkozik majd április harmadik szombatján szintidőn belül visszaérkezni a rajt új helyszínére. Most először a tatabányai Megyeháza téren gyűlnek össze a résztvevők kora reggel és találkoznak majd újra itt a délutáni, esti órákban. Illemhelyek vannak, a mobil ruhatárat a tér vasútállomás felőli részén kell majd keresni. Ez természetesen minden nevező számára ingyenes lesz reggel fél hat és este nyolc óra között.

A legfontosabb információk

A tér alatt kétszintes parkoló található, amely a hétvégén ingyenes. E mellett parkolási lehetőség van még az utak mentén, a környező lakótelepeken, a vasútállomás mellett, valamint a közeli áruházak nagy kapacitású területein, de csak korlátozott számban. A vonattal vagy busszal Tatabányára érkezőknek csupán néhány perces séta a rajt-cél helyszíne.

A nevezési díj ellenében indulás előtt mindenki frissítő csomagot kap. A szintidőn belüli sikeres teljesítők kitűzőt és digitális oklevelet kapnak, míg a szintidőn túliak digitális oklevél díjazásban részesülnek.

Hátizsákot nyerhetnek a nevezők

Mindenki részt vesz a játékban, aki április 10-ig benevez bármely távra. Tehát az is játszik, aki az elsők között nevezett be. Viszont annak, aki eddig még esetleg vacillált volna, itt egy jó indok arra, hogy miért is tartson a többiekkel április 15-én. Egyrészt túrázhat egy jót a Gerecsében, másrészt lehet, hogy a hátizsákot is a szervezőktől kapja hozzá: ezúttal a nyeremény egy szuper, 45 literes, női Deuter hátizsák. A sorsolást a nyereményjáték lezárása után, április 11-én tartják, s a nyertest e-mailben értesítik.

Versenyszabályzat? A honlapról azt is megtudhatjuk, hogy nincs, mivel ez nem verseny. A főrendező Magyar Természetjáró Szövetség és a társrendező megyei természetjáró szövetség kérései közül néhány: senki ne szemeteljen, ne dohányozzanak.

Hangsúlyozzák, hogy kerékpárral és kutyával TILOS ezen a napon túrázni balesetveszély és az „állatkínzás” eshetősége miatt, hiszen ekkora tömegben csak pórázon és szájkosárral mehetnének a kutyák, hosszú órákon keresztül.

Az ellenőrző pontokat a szintidők betartása mentén az adott sorrendben kötelező érinteni, amit az igazolólapon lévő QR kód leolvasásával ellenőriznek a szervezők.

Jó tanácsok az induláshoz

Ne vágjunk neki felkészületlenül a hosszabb távoknak! A kevésbé tapasztaltaknak kifejezetten ajánlott a 10 kilométeres túrát választani, hogy kellő tapasztalatot szerezve jövőre már a hosszabb távok valamelyikén túrázhassanak.

Már kisebb egészségügyi panasz esetén mérlegeljük az esetleges indulási, lemondási alternatívákat, ám betegen, lázasan kifejezetten TILOS az indulás! A Gerecse 50 útvonalán lehet Kéktúrázni. Több pecsételő helyet is érint, ezáltal be lehet kapcsolódni vagy meg lehet kezdeni a Kéktúra legendás útvonalának bejárását. Az érintett ellenőrzőpontokon OKT-bélyegzők is lesznek! (Gerecse-üdülő, Pusztamarót, Bánya-hegy, Koldusszállás).

Szintén az ötveneseknek: Tardoson van élelmiszerbolt, vendéglő, Héregen néhány száz méteres kitérővel kisbolt található; ez azoknak fontos, akik nem akarnak mindent cipelni. Tardos és Héreg községben, illetve Koldusszálláson lajtoskocsinál lesz vízvételi lehetőség. Javasolják, hogy saját pohárról, kulacsról mindenki maga gondoskodjon.

Közös ünneplés a Vértes Agorája előtt? Igen!

Éppen a Gerecse teljesítménytúrák napján, április 15-én ünnepli 10. születésnapját A Vértes Agorája, Tatabánya modern közösségi és kulturális színtere. A korábbi években a teljesítménytúrák rajtközpontjának infrastruktúrájához is segítséget nyújtó rendezvényhelyszín ünnepi programokkal vár mindenkit, különösen a Gerecse túrákat teljesítőket, vagyis a rajtközpontba visszaérkező túrázókat.
Aki a 10, 20, 30 esetleg 50 km legyaloglása után zenés és színes kulturális programokkal szeretné enyhíteni fáradtságát, felfrissíteni magát, annak a Szent Borbála térre kell csak átsétálnia. A születésnapi partin utcabál, koncertek, szórakoztató előadások, gyerekprogramok várnak mindenkit szombat délután. Lazíts egyet a túrázás után és ünnepelj együtt a Vértes Agorájával!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában