Isten éltesse

2023.04.24. 20:41

Duplán ünnepelhet mindenki Szabó Gyurikája: 81 lett a legidősebb újonc válogatott

Április 24-én ünnepli 81. születésnapját Szabó György, a tatabányaiak szeretett Gyurikája, a magyar labdarúgó-válogatott történetének legidősebb debütálója.

Kemma.hu

Szabó György tatabányai igazolványa

Forrás: Puskás Intézet

A felvidéki Gútáról vezetett az útja mindenki Szabó Gyurikájának előbb az Almásfüzitői Timföldhöz, ahonnan 1963-ban a Tatai Honvédhoz került focizni Két évvel később innen igazolt Tatabányára. És maradt is 18 évig. Ahogy a puskasintezet.hu felidézte, 1972-ben magyar kupa-döntős volt – a fináléban az FTC-től 2–1-re kapott ki a Tatabánya– , 1973-ban és 1974-ben Közép-európai Kupát (KK-t) nyert, 1981-ben bajnoki ezüstérmes került a nyakába, míg 1966-ban és 1982-ben bronzérmes helyen végzett a klubbal. 

Érdekesség, hogy 25-én újabb jubileumot ünnepelhet Szabó György. 1965. április 25-én, egy nappal a szülinapja után szerezte meg az első gólját az NB I.-ben, a Bányász színeiben. Szabó György a magyar labdarúgó-válogatott történetének legidősebb debütánsa. A tatabányai legenda már elmúlt 37 éves, amikor 1979. október 26-án lehetőséget kapott a nemzeti csapatban Egyesült Államok ellen. Az amerikai válogatott ellen 2–0-ra elveszített találkozó volt az egyetlen fellépése a nemzeti együttesben.

A legemlékezetesebb találkozója 1981-ben a Real Madrid elleni UEFA-kupa-mérkőzés volt. A Tatabánya hazai pályán, telt ház előtt Weimper István és Csapó Károly góljaival 2–1-re verte a spanyol gigászt. Ahogy azt mi is felidéztük, az akkor is fantasztikus erőkből, csillagokból álló Real Madrid elleni meccsen Szabó György csapatkapitány mellett a TBSC gárdáját olyan futball nagyságok alkották még, mint P. Nagy László, Kiss Imre, Lakatos Károly, Emmer László, Fischer László, Fejes Ferenc, Hermann Sándor és Kovács István. A csapat mestere Lakat Károly volt.

Két héttel később aztán a madridiak jutottak tovább, mert a spanyol fővárosban 1–0-ra győztek a Tatabánya ellen. Szabó György 1983-ban, 41 évesen fejezte be a játékot Tatabányán, 510 NB I.-es mérkőzésen 75 gólt ért el. Kettes számú mezét 2022 decemberében vonultatták vissza.

Úgy gondolom, ha nem fociznék meg is öregednék. Azt szoktam mondani, hogy szerencsés voltam, vagyok hiszen három generációval is együtt játszhattam

− mesélte 80. születésnapjá, az ünnepelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában