Gerecse50

2023.02.08. 16:29

Több mint kétezren neveztek eddig a négy áprilisi túrára

Február elsejétől lehetett online nevezni a Gerecse 50, 30, 20 és 10 teljesítménytúrára. A nevezési díjat bő egy hét alatt már több mint kétezren fizették be. Az alapító-szervező Horváth Zoltán szerint ez a szám legalább triplázódni fog.

Mórocz Károly

Remélhetően hasonlóan vidám arcokat láthatunk majd április 15-én a rajtnál és a célba érkezésnél egyaránt a Megyeháza előtt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A 2023. nevezőt a főszervező Magyar Természetjáró Szövetség a Vértes és a Gerecse legszebb túrái című könyvvel lepte meg. Egyébként mindenkinek érdemes lapozgatni ezt a gyűjteményt, és akár már mostanában választani a távok közül, hogy megfelelően felkészülve vágjanak neki a 10, a 20, a 30 vagy az 50 kilométernek. Április harmadik szombatján, 15-én vághatnak neki a "kilométerfalók" a távoknak. A szintidőn belüli sikeres teljesítők jelvényt és digitális oklevelet kapnak, míg a szintidőn túliak digitális oklevél díjazásban részesülnek.

Az immár klasszikusnak számító ötvenesen a szintidő 12 óra, ami azt jelenti, hogy ennyi idő alatt kell visszaérkezni a rajtállomásra, amely egyben a cél is. Ez 2023-ban nem a Vértes Agorája előtt lesz, hanem a megyeháza előtti téren. Fontos, hogy a helyszínen nem lehet nevezni, csak online. A tér alatt két szintyi parkoló található, amely a hétvégén ingyenes. Az ellenőrzőpontok közül az első a Puszta-templomnál, a Baji vadászház közelében lesz, 10,6 kilométerre a rajttól. A második kötelező megállóhely a pusztamaróti elágazás (24,2 km), a harmadik Kisrét (42,8 km), a negyedik az autópálya-híd (46,3 km), az ötödik pedig a Turul (48,4 km), ahonnan bő másfél kilométer lesz csak hátra a célig. Az "ötveneseknek a fehér pontokat "ötveneseknek" a fehér pontokat érdemes figyelniük, így lesz külön jelölve az útvonal. Az igazolólapon lévő QR-kód leolvasásával ellenőriznek a szervezők. A rajtnál frissítő csomagot adnak, a Vértestolna-táblánál zsíros kenyeret, Koldusszállásnál lajtos kocsi segíti a vízhez jutást, a célba érkezés után pedig jár a jól megérdemelt meleg étel.

A 10, a 20 és a 30 kilométert választók is a megyeháza előtti térről indulnak, ők is kapnak frissítő csomagot. Versenyszabályzat nincs, mivel ez nem verseny, de kérik a szervezők, hogy mindenki védje a környezetet, ne szemeteljen. Kiemelik a Gerecse 50 honlapján: "Kerékpárral és kutyával TILOS ezen a napon túrázni balesetveszély és az „állatkínzás” eshetősége miatt, hiszen ekkora tömegben csak pórázon és szájkosárral mehetnének a kutyák, hosszú órákon keresztül." A túrákkal kapcsolatban sok az előzetes tennivaló, hogy minden zökkenőmentes legyen. A Magyar Természetjáró Szövetség a főszervező, a KEM Természetjáró Szövetség természetesen segít.

– A résztvevők száma tavaly összesen 4000 körüli volt. Remélem, hogy idén legalább ennek a másfélszerese lesz, hatezer túrázóra számítok – mondja Horváth Zoltán, aki a kezdetektől, 1982-től minden évben a szervezés egyik "motorja." – Abban is bizakodom, hogy nem lesz olyan rossz idő, mint tavaly, amikor egymást érték a csúszós dagonyák. Most is lesznek lelkes megyei segítői a rendezvénynek: a Vulkán Tömegsport Egyesület és a TAC természetjáró szakosztályának tagjai.

Rövidítés: ne váljunk csalókká!

A gerecse50.hu honlapon a gyakran felmerülő kérdésekre is válaszokat kaphatunk. Az egyik ilyen: Miért probléma, ha valaki rövidít, azaz levágja vagy átvágja valahol a jelzett turistautat? A kiírás szerint az teljesíti a Gerecse-túrákat, aki az előírt útvonalon halad végig és az előírt távot teszi meg. Ez nem üres szabályzat, hanem elvi, erkölcsi kérdés is, hiszen míg a rendezőség egy levágással becsapható, addig önmagunk előtt mindig „csalók” maradunk. Hozzáteszik, hogy nem csak erről van szó. Egy természetbarát jól teszi, ha a jelzett utakat, szerpentin utakat soha, sehol nem vágja le, mivel az eróziót okozhat. A kiemelt természetvédelmi területeken, mint a Gerecse is, a védett növényvilágban is kárt okozhat az útról való letérés.

 

 

 

Címkék#Gerecse50

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában