Múltidéző

2023.01.18. 21:35

NSZK-s portyán vett revansot a vb-döntőért a Bányász: íme a hőskor sztárjai

A Tatabánya 3-1-re verte az egyik legjobb nyugatnémet csapatot az 1957-es, karácsonyi túráján.

Kun Attila

Grosics, az Arancsapattal 54-ben kikapott, de az Bányásszal revansot vehetett 57-ben

Forrás: Fortepan / ETH Zürich

65 éve, pont ezen a napon jelent meg terjedelmes cikk a Dolgozók Lapjában a Tatabányai Bányász futballcsapatának NSZK-beli túrájáról. Ahogyan a cikkből kiderül, az őszi idény után az akkor az NB I. első helyén álló Tatabánya küldöttsége az egyik legerősebb német csapat, az 1. FC Nürnberg meghívásának eleget téve 1957. december 24-én vonattal indult útnak Nyugat-Németország felé. A Nyugati pályaudvarról indulva Prága érintésével másnap érkezett a csapat Nürnbergbe, ahol 26-án délután lépett pályára a helyi együttes ellen. 

A mérkőzést a házigazda kezdte jobban. Az első nyugat-német gólt Morlock szerezte. A foci- és Aranycsapat-rajongóknak ismerős lehet a neve: ez a Morlock az a Morlock, aki az 54-es vb-döntőn (amelyet 3:2-re elveszítettünk) az első gólt szerezte. Az első félidőben nem született több gól, a másodikban azonban a külhoni magyarok támogatását is élvező Tatabánya átvette az irányítást és Dombai duplájával fordított, a végeredményt pedig Lahos állította be. 

 

A mérkőzést követően a tatabányai játékosok alig tudták elhagyni  a stadiont az autogramkérők hada miatt (különösen Grosicsra voltak kíváncsiak a helyiek), majd az esti bankettet és egy nap pihenőt követően 28-á indultak haza. A cikk írója, a tatabányai küldöttség egyik vezetője, dr. Kisbán Jenő elmondása szerint a vendéglátás kitűnő volt, emellett mind Nürnbergben, mind Prágában lehetőségük nyílt városnézésre és vásárlásra is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában