Ultrafutás

2021.11.17. 20:40

Dupla Spartathlon, 490(!) kilométer vár az esztergomi futóamazonra, Maráz Zsuzsira

November 19-én újra a Spartathlon rajtjába áll Maráz Zsuzsanna. Ám ez a verseny más lesz. A Phidippides Run majd' 500 kilométeres Athén-Spárta-Athén távjának csupán két nő megy neki.

Kemma.hu

Szuper hírek Görögországból: az esztergomi Maráz Zsuzsi átvette a vezetést a női mezőnyben, Bódis Tamás a második. A többi 18 magyar futó is szépen halad.

Forrás: Facebook

Fotó: Maráz Zsuzsanna sportolói oldal

Alig két hónap telt el azóta, hogy Maráz Zsuzsanna ötödszörre is lefutotta a Görögország fővárosából induló és a spártai Leonidász király szobránál végződő 246 kilométeres Spartathlont, és most, november 19-én újra az athéni rajtba áll. Az esztergomi futó, edző, édesanya, aki az öt teljesítéséből mind az ötször dobogón, kétszer annak legfelső fokára állt, idén szeptemberben másodikként ért célba a világ egyik legismertebb ultratávú versenyének számító történelmi versenyen.

A görög história

Pheidippidész hivatásos gyalogos hírnök volt Hérodotosz mintegy fél évszázaddal az események után leírt beszámolója szerint. A hírnökök akkoriban a hemerodromosok, úgynevezett gyorsfutók közül kerültek ki. Pheidippidészt az i. e. 490-ben lezajlott marathóni csata előtt Athénból Spártába menesztették, hogy segítséget kérjen a perzsák elleni harcban. Másnap, mintegy 220-230 kilométer megtétele után meg is érkezett, visszaútját azonban homály fedi.

Ez a rajt azonban más lesz az eddigieknél, a mostani verseny ugyanis – ha messzebbre nem is, de – sokkal hosszabb távra visz. Az Autenthic Phidippides Run ugyanis Athénból Spártába vezet, majd visszakanyarodik Athénba: összesen mintegy 490 kilométeren.

Maráz Zsuzsi pedig ott lesz a rajtban 39 másik futóval, köztük csupán 2 női versenyzővel. A mindig mosolygó esztergomi futólegendának, a Spartathlon 2018-as és 2019-es győztesének és idei ezüstérmesének a Phidippides Runon önmagán kívül a német Heike Bergmannt kell legyőznie.

A Phidippides Runon Zsuzsin kívül még 5 magyar ultrafutónak szurkolhatunk. A versenyen rajtoló 38 férfi közül az öt magyar: Blaskó Mihály, Bogár János, Ferenczi István, Kovács Ádám és Toldi Péter. A versenyzőkön, ahogyan azt a Spartathlonról már megszokhattuk, nyomkövető lesz, amelyet a magyar csapat Facebook oldalára feltöltött linken keresztül, valamint a maraboo.run oldalon is lehet majd követni péntektől egészen keddig.

Maráz Zsuzsanna rutinos versenyző az Athén.Spárta útvonalon. Visszafelé azonban ismeretlen útra lép majd (Spartathlon Magyar Csapat)

A 6. Authentic Phidippides Runt az Athletic Cultural Club „Athenian Runners” szervezi. Az útvonal egy része Spartathlon útvonalán halad. Lényeges különbség, hogy a futók Spártába érve még csak a verseny felénél járnak: a kultikus Leonidász szobor a 490 kilométeres verseny útvonalának fordítója.

A Phidippides összesen 490 kilométer, a világ egyik leghosszabb aszfalton haladó futóversenye. A hölgyek között Brenda Guajardo tartja a pályacsúcsot 74:35-el, a férfiaknál Lukasz Sagan 69:22-vel. A rajt időpontja november 19-én pénteken, hazai idő szerint 5 óra. A 104 órás szintidő november 23-án kedden, hazai idő szerint 13 órakor jár le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában