magyar hegymászótörténet

2020.01.14. 07:44

Suhajda Szilárd nem hagyja, hogy elhazudják tőle a K2 megmászását

Suhajda Szilárd közjegyzőhöz fordult a hónapok óta tartó „cirkusz” miatt: még mindig vannak, akik mindenáron meg akarják cáfolni, hogy a volt esztergomi főiskolás megmászta a világ legnehezebb nyolcezres csúcsát, a K2-t.

Szűr Annamária

Suhajda Szilárd megmutatta, milyen a világ a világ legveszélyesebb nyolcezres csúcsán.

Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd közjegyzővel hitelesíttette azokat az adatokat, amelyeket a SPOT nyomkövető rögzített, amikor júliusban megmászta a 8661 méter magas K2-t a Himalájában. Ahogy a volt esztergomi főiskolás, akinek első magyarként sikerült feljutnia a világ legnehezebbjének tartott csúcsra, fogalmaz friss Facebook-posztjában, egy ilyen szép sikert követően, néhány embernek köszönhetően kialakult egy szégyenteljes cirkusz, egy szégyenfolt a magyar hegymászásban!

„Mert ez az! Igazán lehetett volna másképp is részese lenni ennek a sikernek: lehetett volna velünk örülni! Kár, hogy a hiúság, a beképzeltség és a rosszindulat ezt nem engedte. Idézhetnék Hamvast, de nem fogok. Akik velünk örültek, tudják és nem felejtik, milyen könnyű és jó érzés volt! Akik erre nem voltak képesek és még szándékosan ártottak is: nekik pedig nagyon nehéz lehet. Vagy egyszer az lesz. Pedig ez csak hegymászás.”

Mindenesetre a támadások ellenére Szilárd vallja: a kezdeti döbbenet és szomorúság már rég a múlté, és erősebbnek érzi magam, mint valaha. Klein Dáviddal, mászótársával, aki egy rosszullét miatt végül nem tartott a csúcsra Szilárddal, ment el egyébként a közjegyzőhöz, hogy hitelesítsék az adatokat, miután, ahogy Klein Dávid " target="_blank" rel="noopener noreferrer nofollow">fogalmaz, „egy marginális FB csoportban – a nemzetközi szakértő elemzése, az általunk közreadott bizonyítékok és részletes elemzés, az MHSSz állásfoglalása stb. – után is vannak, akik megkérdőjelezik, hogy Szilárd barátom július 25-én oxigénpalack nélkül valósította meg a K2 első magyar megmászását.”

– Ha jól értem, az „utolsó szalmaszál” lényege, hogy vitatják, az általunk megrajzolt grafikon koordinátái valóban a SPOT nyomkövető által generált eredeti koordináták. Először jól felhúztam magam, aztán elmentünk egy közjegyzőhöz és hitelesíttettük az adatsort – részletezte Dávid, hozzátéve, hogy a nyomkövető eszköz nem tárol adatokat, azokat egy webes felhasználói felületen lehet megtekinteni egy hónapig, majd később, kérésre, a SPOT ügyfélszolgálata elküldi azokat egy e-mail címre Excel és PDF formátumban. Ezeket hitelesítette most a közjegyző.

Szilárd kijelentette azt is: az biztos nem fog megváltozni, hogy „2019-ben sikeresen megvalósítottuk a K2 első magyar megmászását! Július 25-én, oxigénpalack nélkül, fent álltam 8611 méteren, a világ második legmagasabb csúcsán.”

Az ügy egyébként hónapok óta tart, kérdőjelezték már meg a csúcsfotók hitelességét, kritizálták azt, hogy miér tnem azonnal osztotta meg őket, miért olyan nyugodt a hangja és higgadt a csúcson készült videóban például, mindannak ellenére, hogy független szakértők és maga A Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) is hitelesítette a csúcsmászást. A szövetség októberi állásfoglalása szerint

  • A csúcson töltött egy óránál hosszabb idő alatt több fénykép készült, amelyek egyértelműen rögzítik a csúcselérés tényét. Magán a csúcson is, a csúcs szélárnyékos oldalán is, és a környezetről is készültek képek, mind Szilárddal, mind pedig nélküle.
  • A csúcson egyúttal számos videofelvétel készült. A felvételek egy része olyan töredék, amelyet „bakizás” miatt meg kellett ismételni. Ezeken mind a csúcs, mind annak közvetlen és távolabbi környezete, mind pedig a felvételt készítő mászó jól azonosítható. Az igazságügyi szakértői vizsgálat megerősítette ezeknek a mozgóképes felvételeknek a hitelességét.
  • Az expedíciónak – a korábbi vállalkozásokhoz hasonlóan – eleve kitűzött célja volt a kiegészítő oxigén használatának mellőzése. Ehhez tartották magukat az előkészületek során is. Az is kétségtelen, hogy az egyes expedíciók számára meglehetősen nyilvánvaló volt, hogy kik használnak pótlólagos oxigént, és kik nem. A csúcsmenetre Szilárd nem vitt magával hátizsákot – a vele szemben lejövő mászó erre rosszul emlékezett a beszámolójában. Mint fentebb írtuk, egy kis vízzsák volt a pehelykabátja alatt a hátán, benne a tea egyúttal hőforrásként is szolgált. Mint szintén fentebb írtuk, ha lett volna náluk kiegészítő oxigén, akkor Dávidnak feltehetően nem kellett volna visszafordulnia. Elképzelhető, hogy oxigénpalack birtokában vállalta volna a továbbhaladást, tudva azt, hogy vészhelyzet esetére van nála biztonsági tartalék.
  • A nyolcezresek megmászásainak külföldi nyilvántartóját, az ott elérhető adatbázis üzemeltetőjét, Eberhard Jurgalskit megkereste a magyar magashegyi eredmények nyilvántartója. Ezt követően Jurgalski felvette a kapcsolatot a mászókkal. Miután ők elküldték neki a kért adatokat, ezek elemzése alapján Jurgalski hitelesítette a bejelentést, miszerint Suhajda Szilárd 2019. július 25-én pótlólagos oxigén használata nélkül feljutott a K2 csúcsára.
  • A szövetség már akkor hozzátette: a mászás során Szilárd egy légnyomásméréssel működő Casio karórát és egy SPOT típusú műholdas nyomrögzítő készüléket használt. Ez utóbbinak a segítségével nyomon követhető a mászó mindenkori helyzete (földrajzi koordináták, magasság). A gyártó adatai szerint ennek az eszköznek a megbízható működése a környezeti jellemzők alábbi tartományán kívül nem garantált: -100 és 6500 méter közötti magassági működési tartomány, valamint -30 ˚C alatt és 60 ˚C fölött

    Mint írták, a csúcsmászók visszaemlékezése szerint a hőmérséklet a csúcsmászás éjszakáján során -35 ˚C körül volt. A SPOT-készülék hétórás éjszakai kiesése, amely idő alatt nem érkezett adat Szilárdtól, akár ennek is betudható. A készülék további megbízhatósági korlátait jelzik a nem indokolható magassági ingadozások, amelyeket az útvonal folytonos emelkedése kizár.

    A kritikákban megszólaltatott szemtanúkra utalva megjegyezte a szövetség azt is, hogy a lefelé tartó – nyilván eléggé kimerült – szemtanúk becsült magassági adatai a találkozási pontokról csak hozzávetőleges támpontot jelenthetnek, de nem alkalmasak a szintemelkedés sebességének vagy az egy helyben töltött időnek a minden kétséget kizáró meghatározására. Ugyanakkor a SPOT-jeladó által rögzített emelkedési törtvonal jól illeszkedik az egyenletes, illetve a csúcshoz közeledve lassuló tényleges szintemelkedési sebességhez.

    Állásfoglalásukat azzal zárták, hogy mint nemzeti sportági szakszövetség, nem látták szükségesnek szakbizottság felállítását a felmerült kérdések megválaszolására, mint ahogy a korábbi expedíciók eredményét sem volt szükséges szakbizottsággal kivizsgáltatni. Ilyen szakbizottság felállítására korábban csupán egyes balesetek vizsgálatakor került sor. Az MHSSZ elnökségének ez az állásfoglalása sem bizottsági kivizsgálás következménye, hanem a bemutatott részletes adatok ismeretében született. Ugyanakkor kiemelték: „Olyan megnyilvánulások is tapasztalhatók, amelyek méltatlan vagy lejárató módon viszonyulnak ehhez a hatalmas vállalkozáshoz és hatalmas eredményhez. Kérdezni mindenkinek joga van, de a magukat függetlennek és mindenek felett álló szakértőnek láttatni akaró «kezdeményezések» nem keverhetnek nyilvánosan gyanúba valakit, amíg minden lehetséges bizonyítékot meg nem vizsgáltak.”

    „A szövetség nyomatékosan kéri a hitelességre igényt tartó megszólalókat, hogy ne alacsonyítsák le magukat a trollkommentelők szintjére.”

    A hegymászó szövetség szerint a K2 sikeres megmászása mérföldkő a magyar hegymászás történetében, és az elnöksége szívből gratulál a csapatnak, amiért közös erőfeszítéssel sikerre vitték az expedíciót, és Suhajda Szilárd elérte a világ legnehezebben megmászható nyolcezresének csúcsát.

    Szilárd egyébként a saját Facebook-oldalán október 11-én már nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy megmászta a K2-t. Itt elérhető a videók szakértői elemzése például, több fotó a csúcsról, valamint azt a videót is, amelyen körbesvenkel a csúcson.

     

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában