elismerés

2018.07.22. 15:47

A tatabányai muaythai harcos a kemény munkában hisz

A múlt héten nagy megtiszteltetés érte a magyar muaythai-válogatott szövetségi kapitányát, a tatabányai Bányász Adriánt, aki kiemelkedő szakmai munkájának elismeréseként emlékplakettet kapott a hazai szakszövetség elnökségétől. Többek között a díjátadás hátteréről, a válogatottnál végzett munkájáról, valamint az általa irányított Mega Tech SE mindennapjairól beszélgettünk vele.

Kun Attila

– Nagy megtiszteltetés érte Önt, de az elért eredmények alapján nem érdemtelenül...

– A megtiszteltetés elsősorban a versenyzőket illeti, hiszen ők küzdöttek a ringben.

– Hogyan zajlott az ünnepség?

– A Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség stílszerűen egy thaiföldi étterembe szervezte a díjátadót Budapesten, ahová az elnökség a válogatottat és a szakvezetést hívta meg a sikeres prágai Európa-bajnoki szereplés után. Itt vehettem át a díjat.

– Milyen úton lett szövetségi kapitány?

– Két éve kaptam meg a felkérést erre a pozícióra és el is vállaltam.

– Eddig rendkívül sikeres a válogatott szakvezetőjeként. Milyen szempontok szerint dolgozik? Min változtatott a korábbi évekhez képest?

– Komoly gondot jelentett, hogy korábban nem voltak válogatott edzőtáborok. Ezen változtattam, évente több edzőtábort szervezek, melyek többségét Tatabányára hozok. Folyamatosan figyelem a versenyeket és a versenyzőket, tartom a kapcsolatot az edzőkollégákkal, akik ugyanúgy ajánlhatnak harcosokat a válogatott keretbe, ahogy én fedezek fel és választok ki sportolókat. Ha képbe kerül valaki, azt természetesen személyesen is megnézem, és ha elég jónak találom, meghívom a keretbe. Az elmúlt két évben kialakult egy stabil mag, de ahogy be lehet kerülni a keretbe, úgy ki is lehet kerülni onnan. Az eddigi eredmények talán igazolják a szakmai munka színvonalát.

– A magyar muaythai erősségét jelzi, hogy az idei év volt a legsikeresebb a válogatott történetében a világ- és Európa-bajnoki érmek számát tekintve is. Minek köszönhetőek még az idei sikerek?

– Néhány hónapja új elnökség került a szövetség élére, amely profi munkát végez. Én szövetségi kapitányként szakmailag szabad kezet kaptam és ezzel megpróbálok élni.

Bányász Adrián

Született: 1976. január 6., Tatabánya. 1990-ben kezdte a kungfut, amiben feketeövet szerzett, majd egy idő múlva elkezdte az ökölvívást is és sok évet edzett a TSC-nél. A '90-es évek közepe óta foglalkozik a muaythai-jal. Utóbbi sportágban többszörös magyar bajnok, 2001-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett Bécsben. 1998 óta vezeti a Mega Tech SE-t. Kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül a múlt héten emlékplakettet vehetett át a hazai szakszövetségtől. Kislánya, Mia egyéves.

– A szövetségi kapitányi pozíció mellett más feladatokat is ellát a hazai muaythai életében. Beszélne ezekről?

– Jómagam is tagja vagyok a szakszövetség új elnökségének, emellett én lettem a Középnyugat-dunántúli Régió vezetője is. A feladatköröm tehát bővült.

– A válogatott sikerei mellett milyennek látja a hátországot?

– Szerencsére sokan választják a muaythai-t és vannak is tehetséges, jó képességű versenyzők az országban. Ennek alapján felzárkózhatunk a világelithez, de ehhez rengeteg munka és versenyzés kell.

– Mi kell ahhoz, hogy valakiből eredményes edző legyen?

– A más sportágakban is szükséges alapos szakmai ismeretek és pedagógiai érzék mellett ebben a sportágban az is nagyon fontos, hogy valaki a muaythai őshazájában, Thaiföldön is eltöltsön valamennyi időt. Én egy évig tartózkodtam és edzettem ott. Rengeteget tanultam és eljutottam arra a szintre, hogy én is tarthattam kint edzéseket. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ez nem mindenkinek adatik meg ott. A mai napig jó kapcsolatot ápolok az ottani edzőkollégákkal, többen jöttek azóta Magyarországra edzőtáborokat tartani. Szerencsére a hazai edzőkben is megvan a fogadókészség, szakembereink folyamatosan továbbképezik magukat. Összességében azonban elmondhatom, hogy aki tud, menjen ki Thaiföldre tanulni, az ottani tapasztalatokat és tudást máshol nem lehet megszerezni.

– Miben kell fejlődnie a hazai muaythai-nak?

– Jelenleg még viszonylag kevés anyagi támogatást kap a sportág hazánkban, így egy nagyobb létszámú profi bázist nem tudunk fenntartani. Márpedig a világ vezető muaythai nemzetei, így a világversenyeken rendszeresen taroló és magasan a legjobbnak számító Thaiföld, valamint a szovjet utódállamok, elsősorban Fehéroroszország és Oroszország legjobb versenyzői mind profik, csak a muaythaira kell koncentrálniuk. Amellett, hogy ők profik, rengeteg versenyen és edzőtáborban vesznek részt, ez így együtt pedig óriási előnyt jelent számukra. A sportág egyébként az olimpia felé tart, ezért a világversenyeken a legjobb profik is részt vesznek az amatőrök mellett.

– Mik a rövid és hosszú távú céljai?

– Rövid távon az idei évet szeretném végigcsinálni a válogatottal, hiszen több nemzetközi verseny áll még előttünk. Hosszútávon a Mega Tech SE-t kívánom továbbvinni. A bázisunk nagy, lányok és fiúk is jöhetnek hozzánk sportolni ötéves kortól, szerencsére a szülők is bátran hozzák ide a gyerekeiket. Nem mindenki ugyanazzal a céllal jön, sokan fogyás, stresszlevezetés, az önbizalom növelése vagy egyszerűen csak a mozgásigény miatt edzenek nálunk. Aki viszont versenyezni szeretne, arra kemény munka vár. Közel 100 emberrel dolgozom jelenleg, hetente nagyjából 30 edzést tartok, versenyszezonban a távollétem miatt valamivel kevesebbet.

– Jelenleg mire koncentrál?

– Az idén már kilencedik alkalommal rendezzük meg a Mega Tech Gálát Tatabányán, amelynek időpontja augusztus 25. lesz. Jelenleg ennek a szervezésével is foglalkozom az edzések mellett.

(Borítókép: Bányász Adrián és kislánya, Mia)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában