életmódváltás

2018.05.01. 11:31

Így fogytam le 18 kilót hat hónap alatt

Hogy milyen fél év alatt 18 kilót fogyni? Nehéz. De több mint örömteli, és nem csak azért, mert végre nem kell azzal nyugtatnom magam, hogy a kerek is egy forma.

Szűr Annamária

Szeptember-április: a különbség nemcsak kilóban és centiben mérhető, de lelkierőben is

Szeptemberben, amikor belevágtam az első Életmód Clubba, hősiesen bevallom, nem tudtam, mire vállalkoztam. Ez itt most nem a nagy szavak helye, hanem egy realista önvallomás. Lemondani azokról az ételekről, amiknek hála 100 kiló fölé kúszott a mérleg, heti 3-4 alkalommal edzeni, nem könnyű. Sőt, inkább nehéz. De így, a második etap után, azt kell mondjam, hogy megérte.

Decemberben mínusz tíz kilóval zártam, most, az áprilisi mérésen további hét és féllel.

Visszatekintve az elmúlt kétszer három hónapra, meg kell állapítanom, nem az evés volt a legnagyobb kihívás. Le lehet mondani a magas cukortartalmú zöldségekről (például a borsóról vagy a répáról), a magas zsírtartalmú tejtermékekről, lehet változatosan elkészíteni a csirkemellet, napi ötször enni, otthon zabpehelylisztből készíteni a palacsintát, a pogácsát, de edzeni, mozogni, és elhinni, hogy erre vagy arra képes az ember, a legnehezebb. És akkor is csinálni, ha a mérleg akár hetekig meg sem mozdul.

Szeptember-április: a különbség nemcsak kilóban és centiben mérhető, de lelkierőben is

Nem is a súlyokat győztük le azzal a több tucat emberrel, aki végigcsinálta a programot, inkább saját magunkat, a rossz szokásainkat. A Cutlerben, miközben az edzők a súlyokat pakolták egyre feljebb, nemcsak a karok-lábak izmosodtak, hanem az akaraterő és a hit is. Nagy élmény volt, amikor 150 kilóval lábtolóztam. Nem célom izomkolosszussá gyúrni magam, de tudni, hogy meg tudok mozgatni ennyi súlyt, nem csak fizikailag tett erősebbé. És ebben nagy szerepe van annak, aki hajtja az embert, túl a képzelt teljesítőképességén. Nekem Bódis Krisztián személyi edzőként segített legyőzni magamat... és a súlyokat.

Étkezés és mozgás. Enélkül nincs eredmény. Ma már tudom, látom, tapasztalom. Új célt is kitűztem magam elé. A következő másfél hónapos program végére az örök mumus futással szeretnék megbarátkozni a következő. A cél 5 kilométer. Hogy ezt hány kilósan fogom végigfutni, ma még nem tudom. De nem is a kilókról szól ez az egész. Hanem az (élet)formáról.

Ezekkel te is fogyhatsz

Az ételeknél érdemes számolni azzal is, hogy a tojássárgájának magas a zsírtartalma. A klasszikus lisztek helyett érdemes zab-, vagy épp rizslisztet használni.

Zabos-túrós pogácsa: 350 g zsírszegény túró, 1 egész tojás, 2 fehérje, 60 g zabpehely, 60 g zabpehelyliszt, só. Összekeverni, pihentetni kell, majd kanállal sütőpapírra porciózni. Cirka 25 perc alatt sül meg. Lepényként is tökéletes.

Palacsinta: 3 tojás (1 egész, 2 fehérje), édesítő, 150 g zabliszt, fél deci víz vagy szóda, só. Összekeverjük és kisütjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában