galéria

2018.02.22. 20:09

Parasportokkal ismerkedtek megyénk fiataljai

Február 22-én tartották országszerte a Magyar Parasport Napját, amelyhez több Komárom-Esztergom megyei nevelési és oktatási intézmény is csatlakozott.

kemma.hu

A Magyar Parasport Napját csütörtökön rendezték meg először: hazánk számos óvodájában és iskolájában sporteseményeket, Budapesten pedig nemzetközi konferenciát szerveztek. Az iskolai programokat a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének koordinálásában és együttműködésével rendezték. Megyénkben a dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium, a komáromi Kultsár István Szakgimnázium, a pilismaróti Mesevár Óvoda, az egyaránt tatabányai Sárberki Általános Iskola és Éltes-iskola, valamint a kömlődi Hegyháti Alajos Diákotthon vett részt a kezdeményezésben.

Dorogon két programmal készültek a gyerekeknek. Osvald Zsanett és Hajnal Zoltán testnevelő tanároknak köszönhetően a Lélekmozgató testnevelés óra keretében két parasportággal ismerkedhettek meg a diákok. Az első órán ülőröplabdáztak a tanulók, akik rendkívül élvezték a sportág speciális változatát. A második órán a floorball került sorra.

Már 2017-ben eldöntötték

Az Országgyűlés a december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak és a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepelik.

– Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a parasportra, ezért is csatlakoztunk a kezdeményezéshez – mondta Szabó Attila, a komáromi Kultsár-iskola testnevelő tanára. A komáromi diákok ezen a napon közelebbről is megismerkedhettek a csörgőlabdával, az ülőröplabdával és a vakfutással is, emellett találkozhattak Lukácsi Mónika válogatott parasportolóval is.

– Csökkentlátó vagyok, jobb szememmel sajnos csak fényt érzékelek, a bal szememmel pedig csupán kontaktlencse segítségével tudok közlekedni – mondta Lukácsi Mónika, a tatabányai csörgőlabdacsapat tagja, aki 2016-ban az Év játékosa címet is átvehette.

A tatabányai Sárberki Általános Iskola volt kijelölve megyénkben a Lélekmozgató iskolai programra, amely a fogyatékkal élők iránti érzékenyítést szolgálja, már csak ezért is több programot szerveztek az intézményben. Az iskolába látogatott Zámbó Diána paralimpikon úszó és Puxler Maja paralimpikon erőemelő, akik a diákokkal beszélgettek, valamint Banai Éva, a Fogyatékos Országos Diákverseny- és Szabadidősport Szövetség megyei képviselője is.

Természetesen nem volt hiány színes sporteseményekben: a gyerekek „vakfocizhattak”, Tóth Zoltán válogatott versenyző jóvoltából megismerkedhettek a boccia alapjaival és a padlóhokival is, ugyanis az iskolába látogatott Szekeres András paralimpiai válogatott padlóhokis is.

A sportprogramok mellett emlékkiállítás is nyílt a másfél éve elhunyt Szabó Szonja szájjal festő alkotásaiból. A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány totót is összeállított a diákoknak. A Sárberki-iskola programjaihoz csatlakoztak az Éltes-iskola diákjai is.

Dorogon, Komáromban és Tatabányán a tantermekben folytatódott az egész napos program, ahol a Lélekmozgató „különleges” osztályfőnöki óra keretében mindegyik osztálynak levetítették A lehetetlen határán című dokumentumfilmet. A film öt magyar parasportolóról szól, akik bizonyítják, hogy kellő kitartással mindent elérhetünk az életben.

További részletek a 24 Óra február 23-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában