Arany János

2017.07.28. 13:31

Vörös Rébék: lélegzetelállító ősbemutatóra készülnek

Országos szinten is egyedülálló lesz a Vörös Rébék, amelynek ősbemutatója pénteken lesz Tatán, a szabadtéri színpadon. Pesty-Nagy Katalin rendezővel beszélgettünk.

Szűr A.

A Vörös Rébék című musical az eredeti ballada szerkezetét veszi alapul

Forrás: Város Tata

Csütörtök délután-este volt a Vörös Rébék főpróbája, amely, mint megtudtuk, nagyon jól sikerült. Pesty-Nagy Katalin, a musical rendezője a kemma.hu-nak elmondta, hogy ami feladatot az időjárás az elmúlt napok esőzésével akadályozott, azt is bepótolják a péntek esti ősbemutatóig.

A Vörös Rébék musical az eredeti ballada szerkezetét veszi alapul. További fotók: a képre kattintva 
Forrás: Város Tata

A Vörös Rébék látványvilága valószínűleg a rendszeresen színházba járókat is meglepi majd. Ahogy a rendező fogalmazott, egyedülálló lesz, ahogy a vetítettképes animáció együtt él a darabbal. Nem csupán díszletelemként jelenik majd meg a vetítés, hanem szerves része lesz a darabnak.

A látványvilághoz technikai segítséget Kaposvár városa is adott, mint megtudtuk. Emellett széles körű helyi összefogás is jellemzi a darabot. Helyi táncosok is közreműködnek a Vörös Rébékben, autizmussal élők alkotásait is felhasználták a látványvilág megalkotásához, a Tatai Versbarátok Köre is részt vett az alkotómunkában, amelyet a tatai önkormányzat és a Városkapu Zrt. is támogatott. Pesty-Nagy Katalin hozzátette, hogy a Városgazda Kht. és vezetője, Acsai Zoltán munkáját is meg szeretné köszönni, amellyel a díszletet létrehozták.

Az autizmussal élők mellett Derzsi György is „kiállt”, bár talán helyesebb azt mondani, hogy az autizmussal élőket éltette a zeneszerző, amikor a youtube-ra posztolt egy videórészletet a Vörös Rébékben felbukkanó képekből, azt írva, hogy az autizmus nem zárja ki a csodákat az életünkből.

– A költőóriás művei szereplőin, karaktereink keresztül érint meg minket – emelte ki Pesty-Nagy Katalin korábban.

– Fordításaival, finoman árnyalt szövegeivel a színházat hozta el nekünk. A Vörös Rébék – a késői Arany balladák közül talán a legeredetibb, amely – egy népmondai töredék alapján íródott. A musical ballada szerkezetében is a „szerző” nagyszerű versére épül. A titokzatosságát és töredezettségét – mint műfaji alapvetést – nem akarja megtagadni, mégis szolgál egyfajta kortörténeti magyarázattal is. A produkciót kiváló színészek, és az alkotótársak teszik teljessé – tette hozzá.

A darabban, amellyel Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegnek, összesen mintegy ötvenen vesznek részt, jegyeket már csak a helyszínen lehet venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában