Kritika

2024.04.21. 08:15

Kell a rizsa, na, avagy íme a Bezos-módszer - könyvkritika

Az olvasás élményével biztos gazdagodunk, ha elolvassuk Carmine Gallo könyvét. Az ugyanis nem garantált, hogy a Bezos-módszertől gazdagok leszünk.

Pöltl Zoltán

Carmine Gallo A Bezos-módszer című könyve mind szerzője, mind pedig témája, vagyis főhőse szerint rendhagyó és elgondolkodtató írásmű. Gallo ugyanis többek között a Forbes, a Harvard Business Review munkatársa, a Harvard oktatója, ahogy Bezos meg egy kommunikátor etalon, akire már a kezdetektől fogva figyelt a világ.  

Az olvasás élményével biztos gazdagodunk, ha elolvassuk Carmine Gallo könyvét. Az ugyanis nem garantált, hogy a Bezos-módszertől gazdagok leszünk.
A Bezos-módszer Jeff bezosnak biztosan bejött. Most könyv fedi fel a titkait
Fotó: Alain Jocard / Forrás: AFP

Dunát lehet rekeszteni az olyan könyvekkel, ahol szemtelenül meggazdagodott emberek osztják az észt arról, hogy miként is lehet olyan magasra jutni. A gazdagság kultusza, imádásának kultúrája majdnem egyidős az emberiség történetével, de ahogy manapság kifejtik a társadalomtudósok, egyre jobban szétnyílik az a bizonyos statisztikai olló, ami a csökkenő és egyre zsírosodó gazdagok és az egyre szélesedő elszegényedő, illetve szegény rétegek közötti különbséget hivatott jelképezni. 

Jeff Bezos arról híres, hogy megalapította az amazon.com internetes oldalt, a világháló mára egyik legnagyobb forgalmat bonyolító üzleti virtuális platformját. Aztán az 1995-ös cégalapítás után egy nagyobb ugrással 2017-be lépve azt olvashatjuk, hogy Jeff Bezos, a maga 99,6 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embereit felvonultató lista első helyén áll(t). 

A kiadó több vetületű kötetet kínál az olvasóknak, melyben ott van a kommunikáció boszorkánykonyhájának megannyi titka és persze az ebből fakadó siker, a mérhetetlen gazdagodás. A kiadó Marc Randolph, a Netflix társalapítóját idézve így ír erről: „Jeff Bezos részvényeseknek írt első levele minden vállalkozó számára kötelező olvasmány. Egy mappában tartom az asztalomon, és évente legalább egyszer újraolvasom. Carmine Gallo több mint két évtized Bezos-levelei alapján feltárja azokat az írói és kommunikációs stratégiákat, amelyeket mindenkinek el kellene sajátítania, akinek van mondanivalója.” 

Aki pedig már látott termék- vagy szolgáltatásreklámot vagy bármilyen jellegű kampányszöveget, képet, videót, netán politikai hirdetést, az pontosan tudja, hogy Bezos és őt megfejtve Gallo miről is beszél. Ez itt kérem Amerika, a szómenésben szenvedő, extrovertált porszívóügynökök világa, ahol bárkinek bármit el lehet és el is kell adni. A titok, hogy legyen megfelelő „rizsa” hozzá, ahogy mifelénk mondják. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában