Könyvtár

2024.03.22. 14:20

A világ bármely pontjáról kölcsönözhetik az e-könyveket

A föld minden lakója számára elérhetővé vált a tatabányai József Attila Könyvtár e-book állománya – jelentette be sajtótájékoztatón az intézmény igazgatója. A hazai könyvtárak közül a tatabányai az első, amely erre lehetőséget tud biztosítani – tette hozzá büszkén Mikolasek Zsófia.

Kemma.hu

Csütörtöktől zajlik a 25. Internet Fiesta PRO: értelem és érzelem címmel. A József Attila Könyvtár is csatlakozott természetesen több programmal az akcióhoz, s ehhez kapcsolódóan számoltak be az országos jelentőségű hírről. Korábban már elindították az e-book kölcsönzést, amely a beiratkozott könyvtári tagoknak nyújt lehetőséget az online kiadványok „lapozgatására”. Azonban szerették volna mások számára is elérhetővé tenni ezt a lehetőséget. 

A föld minden lakója számára elérhetővé vált a tatabányai József Attila Könyvtár e-book állománya – jelentette be sajtótájékoztatón az intézmény igazgatója.
Török Csaba és Mikolasek Zsófia az e-book kölcsönzést bemutató sajtótájékoztatón
Fotó: S. G. / Forrás: 24 Óra

Minősített könyvtárunk olyan egyedülálló szolgáltatással bővült, amely lehetővé teszi, hogy a világ másik részén élők is lapozgathassanak magyar kötetetek. Ezt hazánkban jelenleg egyedül a József Attila Könyvtár segítségével lehet elérni. Online beiratkozás után kölcsönözhetik ki az e-könyveket – mondta Mikolasek Zsófia.

Hozzátette: a kölcsönözhető kötetek száma egyelőre félszáz, de az állomány rohamosan bővül. A tematika is igen színes, céljuk, hogy mindenféle érdeklődési körrel bírók megtalálják a kedvükre való könyvet. 

Rendszerfejlesztést igényelt az e-book kölcsönözhetősége

Török Csaba, az intézmény rendszergazdája hozzátette: több feltételnek kellett teljesülnie, hogy a könyvtár ezt a szolgáltatást el tudja indítani. Egyrészt ki kellett építeniük az ehhez szükséges informatikai rendszert, másrészt a kiadóknak kellett a nyomtatott köteteken túl e-könyveket is létrehozni.

A könyvtár beiratkozott tagjainak az e-könyvek használatához le kell tölteniük egy applikációt, s azon belül kölcsönözhetik a köteteket. Ennek nagy előnye: nincs pótdíj, hiszen a lejárat pillanatában eltűnik a kötet hozzáférési lehetősége. Ugyanakkor itt is van lehetőség előjegyzésekre, s arra is, hogy valaki előbb tegye vissza a tárba a könyvet. 

Kötetenként egy-egy e-book áll a könyvtár rendelkezésére, s ezeket egyszerre egy olvasó tudja kölcsönözni. 

A kölcsönzéssel és az applikációkkal kapcsolatos információk a könyvtár weboldalon olvashatóak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában