Találkozó

2023.09.10. 16:00

A legsúlyosabb témát, a halált választották témájuknak az írók Esztergomban

A nyáron újra megnyitott esztergomi Balassa Bálint Múzeum felújított régi szárnyában tartották szeptember 9-én a Történelmi Regényírók Társasága (TRT) éves találkozóját. Az „Írjunk történelmet!” mottójú eseménysornak ez már a harmadik évada, a mostani eseményén kilenc szerző fogadta a nap nyilvános részében a műveik iránt érdeklődő közönséget.

Kemma.hu

Kocsis Anita köszöntötte a Történelmi Regényírók Társasága éves találkozóját

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A TRT tagjait és a közönséget Kocsis Anita, a Balassa Bálint Múzeum igazgatója fogadta és köszöntötte. Ő mutatta be a regényírókat név szerint is, így Bányai D. Ilonát, Cselenyák Imrét, Cs. Szabó Sándort, Fábián Jankát, Bakóczy Sárát, Gáspár Ferencet, Pusztai Andreát, Schmöltz Margitot és Soós Tibort. A nap délelőttjén az írók az esztergomi múzeum régészeitől, szakembereitől különféle, ihletet adó lelet tárgyakat kaptak, hogy azokat megvizsgálva beszélgessenek a tárgyak eredetéről, történetéről, illetve egy régész antropológustól az egyes leletek vizsgálatáról hallgattak meg az írók előadást. 

Az alkotói kompánia egy finom ebéd után tovább folytatta a szakmai foglalkozásokat, majd 16 órától várták a közönséget. Ekkor nem az írók könyvei álltak a középpontban, hanem egy kiválasztott téma, mégpedig a halál került fókuszba. Schmöltz Margit, aki a közönségtalálkozó moderálását vállalta, elmondta, hogy azért esett a halálra, mint témára a választás, mert az tulajdonképpen minden történelmi regényben szerepel, mindig egy erős pontot jelent a történetben, illetve a Balassa Bálint Múzeumban is nagyon sok tárgy, lelet kapcsolódik a halálhoz. 

A rendezvényt megelőzően a társaság közösségi oldalán külön feladatot adtak az olvasóknak, akiknek kedvenc történelmi regényírójuk halállal kapcsolatos regényrészletét kellett beküldeniük. A közönség a történelmi regényírók legfrissebb műveibe is belelapozhattak a szeptember 9-ei eseményen, illetve a rendezvény egy pontján tájékoztatták őket a szerzők, Buda és Pest című, hamarosan megjelenő kötetéről, melyben tizenhatan alkották meg az ugyanennyi fejezetből álló, egységes történetet felvonultató könyvet. Schmöltz Margit újságírói kérdésre elárulta, hogy ő a török kori részt beszéli el a kötetben. A könyv megjelenése után terveink szerint mi is bemutatjuk azt olvasóinknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában