Alkotói út

2023.05.03. 07:00

Életmű kiállítás után Életmű-díjat kapott az esztergomi fotóművész

Balla András fotóművész a Magyar Fotóművészek Szövetsége április 29-ei közgyűlésén vehette át az elismerést. Az eseményt az Országos Széchenyi Könyvtár dísztermében tartották. Az idén 78 éves, többszörös művészeti díjas, esztergomi fotográfust és fotóművészeti könyv szerzőjét, az elismerés, az odáig vezető alkotói út, a korábbi évtizedek történései kapcsán faggattuk.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A Budai Várpalotában lévő Országos Széchenyi Könyvtárban adták át kiemelkedő fotóművészeti tevékenysége elismeréseként Balla András fotográfusnak az Életmű-díjat. Ezt az elismerést évente és akkor egy személynek adományozza a Magyar Fotóművész Szövetség. Az elismerés kapcsán azzal a kérdéssel fordultunk Balla Andráshoz, hogy miként érezte, érzi magát a díj átvétele kapcsán, illetve hogyan értékeli a megtisztelő elismerés átadását. Mint kommentálta:

A Magyar Fotóművészek Szövetsége bizonyára úgy érezte, hogy annyira teljes a pályafutásom, új dolgok talán nem várhatók, így itt az ideje, hogy kiadják ezt díjat. Természetesen vannak olyan alkotók, akiknek ugyancsak jár az Életmű-díj, de nem érik meg.

75. születésnapja alkalmából az esztergomi fotográfus egy jelentős országos „turnén” vett részt, melynek első állomása persze Esztergom volt, de több magyar művészeti központban is fellépett, gyakorlatilag életművét bemutató kiállításával, illetve a 75. születésnap alkalmából megjelent Balla-könyv bemutatásával, illetve annak apropóján. Ennek említésére reagálva hozzátette:

1995-ben, amikor 50 éves lettem – és „rettentő beteg voltam és semmi esélyem nem volt, hogy megmaradjak, csak ezt nem sokaknak nem árultam el – a Műcsarnok meghívott, hogy mutassam be addigi életművemet.

A 15/50 címet viselő akkori tárlata (mely címnél a 15 a másfél évtizedes fotográfusi pályafutást jelölte) voltaképpen úgy állt össze – ahogy most fogalmazott –, hogy „ha akkor meghalok, akkor is egy közel teljes életmű anyagot láthatott volna a közönség.” A sors máshogy alakult, Balla András elmondása szerint „Béres-cseppek, mindennapos úszás és hihetetlen dolgok” mentén felgyógyult és folytatta életét, alkotói munkásságát. Ezek között volt az Esztergomi Fotográfiai Biennálé szervezése, mely országos fotóművészeti ankét 47. éve működik.

2022-ben, 77. születésnapjára a Műcsarnokban rendezték meg Ballada címmel életmű tárlatát, melyben tematikus egységekre osztva tárult fel a gazdag alkotói spektrum, melyről a megnyitón elhangzott, hogy az egész kiállítást belengi egyfajta rezignált melankólia a mulandó, ember nélküli tájról, az emberi és tárgyi világ szépségéről. Balla András jelenleg 30 éve előhívatlan fotófilmjei kidolgozására, illetve egy francia, angol és olasz kerteket bemutató fotóanyag bemutatására készül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában