Alkotások

2023.04.18. 13:18

Végzős diáklány festményeiből nyílt kiállítás a tatai Refiben (fotók)

A tatai Refi végzős diákjának nyílt kiállítása a gimnázium MIND galériájában "Ne keresd csak nézd" címmel. A színes, festményeket május végéig nézhetik meg az érdeklődők.

G.D.V.

Váradi Lili képeiből nyílt kiállítás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Újabb kiállítás nyílt a Tatai Református Gimnázium MIND galériájában. Ezúttal az egyik végzős diákjuk festményeiből rendeztek be tárlatot. Váradi Lili elárulta, hogy már egészen kis gyerekkora óta folyamatosan rajzol és fest. Olyankor megszűnik körülötte a tér és az idő, csak a festésre koncentrál, átadja magát az alkotásnak. 

– A festésben találtam meg azt, ami igazán örömöt ad nekem. Sokszor megkapom azt a kérdést, hogy mit jelentenek a festményeim. Semmit, őszintén semmit. Szeretném, ha az én festményeim úgy ragadnák meg az embereket, hogy találnak akár a sarkában egyetlen kis dolgot ami nekik tetszik. És nekem ez bőven elég. Nem kell nekik jelentés, nem kell az, hogy mire gondoltam közben, milyen érzések voltak bennem. Üres fejjel festek – magyarázta Lili, aki eddig nem járt művészi képzésre, mert nem akarta, hogy befolyásolják a stílusának a kialakulását. Szerette volna, ha a saját elképzeléseit valósíthatná meg. A fiatal művész bevallotta, hogy nem mindenkinek tetszenek a művei. De ő ennek is őrül, mert ez azt jelenti, hogy sikerült valamilyen érzelmet kiváltani a nézből. 

– A többségének tetszenek a képeim, az egyik tanárom úgy fogalmazott, hogy inspirálok. Sok ember azonban nem tud azonosulni azzal, amit én képviselek. Ezzel a sok rikító színnel, a nagy kontrasztokkal. Van aki azt mondja rá, hogy gyerekrajzok – árulta el a diáklány. 

Pedig Lili alkotásai lehetnek megosztok, de az biztos, hogy nem gyerekrajzok. Alkotásain látszik a belefektetett nagy munka. A nagyobb festményei 2-3 hétig is készülnek. De van olyan darab, amit már többször átfestett, de még mindig nem érzi úgy, hogy készen van. Lili azt is elmondta, hogy bár sokszor nem tudatosan tervezi meg a festményeit, a végén mégis egy történet bontakozik ki belőle.

– Amikor az egyik festményem készült egy Lackfi János vers járt a fejemben. Az elkészült kép végül ezt a verset ábrázolta. El is küldtem a költőnek egy fotót róla, ami nagyon tetszett neki – mesélte Lili, aki már a húgát, pontosabban a húgával kapcsolatos érzéseit is lefestette. A kiállítást május végéig lehet megnézni a Refi galériájába. A művész elárulta, hogy a legtöbb alkotásnak már megvan az új otthona, de még maradtak eladók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában