A Duna múzeuma

2023.01.22. 12:59

Művészeti produktummá emelik a vízrajzi térképeket Esztergomban

Minden alkotói ágból várnak műveket a pályázat kiírói.

P. O. Z.

Az esztergomi múzeum a vízrajzi térképek művészi feldolgozására hívja az alkotókat

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Az esztergomi Duna Múzeumban mindig nagy a pezsgés, az élet, még akkor is, amikor – mint most – ideiglenes zárva van a kapu. Az intézmény a Várfok Galériával közösen nemrég pályázatot írt ki Vízrajzi térkép művészi feldolgozása témában. Az alkotói fantáziára és ötletességre alapozó kiírás szerzői a festészet, egyedi grafika, szobrászat, textil, videó és fotóalapú képzőművészeti technika kategóriában várják a műveket.

Együttműködésben dolgoznak

A ’89-es politikai változásokat követően a Várfok Galéria az egyik legelsőként alakult, és egy máig folyamatosan működő magánalapítású kortárs művészetet bemutató képtár. Ez a fővárosi kiállítóhely már 2022 óta dolgozik együtt az esztergomi Duna Múzeummal, mely közös munka eredményeként a közönség legnagyobb örömére tavaly az Árapály című képzőművészeti projektben vettek együtt részt. A legfrissebb közös programjuk egy pályázat, melyet az esztergomi múzeum és a Várfok Galéria is közzétett honlapján.

A kiírás lényege, hogy „olyan műveket várnak, amelyek a vízrajzi térképek témáját, formáját értelmezik újra a művészet eszközeivel.” A szövegben többek között az is olvasható, hogy a pályázat kiírói arra kíváncsiak, hogy a művészek miként alkotnák meg saját vízrajzi térképüket, illetve „milyen módon tudnák beemelni a vízrajzi térképek formavilágát képzőművészeti kompozíciókba.”

Az esztergomi múzeum a vízrajzi térképek művészi feldolgozására hívja az alkotókat
Az idei új pályázat első díja 1 millió forint
Az idei új pályázat első díja 1 millió forint
Fotós: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

A március 31-éig leadandó pályaműveket egy zsűri bírálja el, melyben Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész, Róka Enikő, a Budapesti Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár vezetője, művészet-történész, és Szöllősi-Nagy András, mérnök, hidrológus, az MTA doktora, műgyűjtő foglal majd helyet.

Olyan pályaműveket várunk, amelyek a vízrajzi térképek formanyelvét értelmezik újra szabadon, a művészet eszközeivel. (…) Az űrszondák által készített tavak és delta-torkolatok fotói, az ókori térképkészítők korong alakú tenger ábrázolásai, az atlaszok fekvő téglalap alakú térképeinek egységes kék háttere, a Balaton hajózási térképének kikötőket összekötő cikkcakkjai mind-mind inspirációs forrásul szolgálhatnak a műalkotások elkészítésekor.

– olvasható a fent említett honlapokon megtalálható pályázati anyagban.

A kiíró arra is felhívja a figyelmet, hogy festészet, egyedi grafika, szobrászat, textil, videó és fotóalapú képzőművészeti technika kategóriában várják. A pályázat részleteiről a Duna Múzeum és a Várfok Galéria saját honlapjain is külön cikkben foglalkozik, a kiírás részleteiről, így azokról ott és az intézmények elérhetőségein lehet tájékozódni.

Eredményhirdetés a júniusi Múzeumok Éjszakáján lesz. Az első díjazott 1 millió. a második 600 ezer, a harmadik 400 ezer forintot kap. Online verzióban a vízrajzi térkép pályázatról szóló kiírás bővebb részletei IDE vagy IDE kattintva olvashatók el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában