Jazz Klub

2022.09.07. 20:50

5 éve uralja a jazz Esztergom folklóros városrészét

Újra startolt Esztergomban a szentgyörgymezői Jazz Klub, ahol szeptember 4-én Lamm Dávdi gitáros, Takáts Donát basszeros és Molnár Mátyás dobos vendégszereplésével várták a közönséget.

Pöltl Zoltán

A Jazz Klub idény-nyitó eseményéhez három vendégzenész is csatlakozott

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A 2017-ben indult esztergomi Jazz Klub, kis túlzással már a kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvendett a havonta jelentkező koncertsorozatnak otthont adó Szentgyörgymezői Olvasókörben. A klub alapítói Vörös László billentyűs, Straussz Eszter fúvósok és Vörös Niki énekes voltak. Az elképzelés az volt, hogy erre a hármasra épüljenek az estek, de később voltak vendégzenészek is, így a trió kvartetté, kvintetté vagy akár sextetté alakult a fellépés során. 

És bár Szentgyörgymező, a maga folklór hagyományaival és szokásjogával úgy tűnhetett, hogy nem egy olyan városrész volt, amely ezt a műfajt akarja keblére ölelni, de már az első Jazz Klub esten komoly nézőszám jelezte, hogy igenis van ennek az amúgy urbánus műfajnak létjogosultsága és közönsége e helyen. Az első időkben a fenti nevekből álló hármas ingyen és bérmentve adott koncerteket, hogy megalapozza a jövőjét egy olyan klubnak, ahová rendszeresen járnak majd a helyiek és a más településről érkezők. 

Az elképzelés bevált, a Jazz Klub bizonyos szempontból körökkel vert rá az Esztergomban korábban működő jazz műfajbeli sorozatokra, így például a Jazztergom koncertszériára vagy a Molothow Ligetben rendszeresen tartott jazz-csütörtökökre. Ahogy haladt előre a történet és a klubestek során kialakult egy masszív törzsközönség, úgy fejlődhetett a műsor, az alaptrióhoz immár vendégzenészek is csatlakozhattak, akiket az ekkor már belépőjegyes fellépések árából már ki lehetett fizetni. 

Fesztiválba fogalmazott jazz muzsika
A szentgyörgymezői Jazz Klub – köszönhetően a sikernek és az olvasókör támogatásának – augusztus hónapban egy Sárkányszelidítő Jazz Fesztivál nevű többnapos rendezvénnyel egészült ki, melynek során az olvasókör udvarán, valódi fesztiválhangulattal, a megfelelő komforttal várta a közönséget. Ezeknek a rendezvényeknek az a sajátossága, hogy a fellépők a jazz színes és változatos szcénájának minden területéről érkeztek. A klub szervezői úgy látták, hogy nem kötelezik el magukat egyetlen irányzat felé sem, hanem inkább egy minél inkább változatos és szerteágazó kortárs képet nyújtanak a közönségnek a hazai jazzvilág kínálatából. A siker itt is igazolta a szervezők gondolatát és a fesztivál most augusztusban már ötödik alkalommal várta a műfaj rajongóit, akik között számos visszatérő volt található. Esztergom felkerült a magyar jazz térképére.

Vörös Lászlóék korábbi zeneművészeti tanulmányaik idejéből és a főleg Budapesten való rendszeres zenei szerepléseik nyomán tartották a kapcsolatot számos jazz muzsikussal, akiket meghívtak az éppen aktuális klubestre Esztergomba. Ez tulajdonképpen azt jelentette, hogy mivel 2005 óta aktívan részt vesznek a magyar jazz zenei életben, és számos formációban muzsikáltak már, innen ered kapcsolati tőkéjük, melyet a szentgyörgymezői programsor felépítésénél és működtetésénél kamatoztattak. 

Ennek köszönhetően a most, 2022 őszétől tovább folytatódó Jazz Klub koncertsorozatra, s egy igen széles körből tudnak meghívni vendégzenészeket. Itt többnyire az a cél, hogy más legyen a szólista, mindig más és más hangszeres – a jazzben olyan ritkán hallott instrumentumok megszólaltatója, mint például cimbalom, hegedű – jöjjön el a fellépésekre. A következő, októberi fellépésen Ördög Krisztián szaxofonos lesz a szólista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában