Kiállítás

2022.01.09. 15:29

Álomszerű Madonnák és Fűkatedrálisok a Kortársban

Művészházaspár kiállításával indította az esztendőt pénteken a Kortárs Galéria.

S. G.

Feledy Balázs, Csák László, Nádas Alexandra és Nagy Gábor

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Kammerlohr-Kováts László, a kiállítóterem vezetője üdvözölte, Csák László elvarázsolta különleges zenei hangzással a nézőket, majd Feledy Balázs művészeti író méltatta a két alkotót. 

Nádas Alexandra és Nagy Gábor alkotásainak sajátos lebegése van, ugyanakkor nem szakadnak el a földtől. Nádas Alexandra munkáiban több a fantázia és az álomszerűség. Nagy Gábor műveiben pedig a föld és természet közelsége. Azonban az ember léte, sorsa, helye áthatja műveiket. 
Feledy Balázs kiemelte: Nádas Alexandra fürdő- és úszóházai, medencéi mellett egyre többször bukkannak fel Madonnái, amelyek új dimenziókat adnak az összetett kompozícióknak. Rejtőzöttségük a németalföldire, a reneszánszra utaló formai megjelenítésük valamiféle elérhetetlen művészi eszményhez közelítenek. 

Nagy Gábor fél évszázados festői, rajzolói, plasztikakészítői útja következetes, kerülőktől mentes. Ember iránti érdeklődése a természet intenzív megfigyelésén keresztül manifesztálódik a művészetben. Bár a fővárosban született, alkotásai a természet inspirációiból töltekezik. S nem hagyományos ábrázolással. Folyamatosan a tájban rejlő üzenetek foglalkoztatják, mindez kiegészül a flóra és a fauna megfigyeléseivel. Így születnek a komplex kompozíciók. Ahogy fogalmazott: tájmetszetek születnek, szubjektív megfigyelések alapján, melyekben a föld és a fű különleges jelentőséget kap. Például katedrálist épít belőle. 
– A kiállítást látva úgy érezzük, menedékbe értünk. Fellélegezhetünk – zárta gondolatait.

Munkácsy-díj - A Gyermelyen élő művészházaspár Nagy Gábor és Nádas Alexandra kiállításával nyitott 2022-ben a Kortárs Galéria. Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész évtizedekig a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékén tanított, nemrég vonult nyugdíjba. Felesége, Nádas Alexandra grafikusművész. Közösen vezetik a NaN-art Rajztanoda és Grafikai Műhely művészeti iskolát. Mindketten szerepeltek már a galéria csoportos pályázatain, kiállításain. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában