művészet

2021.11.27. 10:52

Vonatablakból hátrahagyott világ: Szunyogh László kiállítás nyílt a Puskinban

Szunyogh László hétfőn este megnyitott kiállítása december 10-éig tekinthető meg a Puskin Művelődési Ház Bánhidai kisGalériájában. A művész ezúttal tusrajzaival és kisplasztikával mutatkozik be. Az elsuhanó táj című tárlatát a megnyitón Kakuk Tamás író ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

– Ha nem ismerném a kiállító bronzba öntött kis­plasz­tikáinak karcsú szépségét, érembe vésett megszenvedett álmait, köztéri szobrait, s csak az itt látható tusrajzokra hagyatkoznék, akkor is tudnám, művésszel van dolgom – mondta Kakuk Tamás, majd hozzátette: Szunyogh László képes megragadni az „alkalmas időt“, hogy közelebb jusson önmagához, a világhoz, és megérezze az univerzum alkotó csendjét.

A művész tusrajzai évtizedek múltán is rendelkeznek a megújulás, az érzékenység képességével, amelyek nélkül nincs művészi munka. A fehér dipapapírok fekete tuspöttyei, vonalai, hajlatai, expresszív hullámzásai évszak nélküli tájat idéznek, a vonatablakból hátrahagyott világot, amelyet mindig kis szomorúsággal visz a lelkében tovább az ember. Kakuk Tamás hozzátette: a fehér papír és a fekete tus kalligrafikus találkozásában fellelhető a rokonság a japán zenpiktúrával. Akkor is, ha ezek a jegyek formailag talán nem teljes mértékben, de a szellemi meditáció szintjén felfedezhetők a Szunyogh-művekben. A kisplasztikák és érmek szigorú anyagkezelésének kötöttsége után, a fehér felületen a tus és ecset szabadsága új világra nyitott ajtót a művésznek.

Szunyogh László kérdésünkre elmondta: a bemutatott nyolc kép valójában egyetlen hatalmas alkotás, amely 2019-ben készült. Táj, nyolc ablakkal – volt a címe akkor, mert olyan hatást keltett, mint egy hosszú vonat ablakain keresztül vibráló táj. A művész hozzátette, hogy ezeket most szétválasztotta nyolc részre, s keretezte őket további két lendületes alkotással, valamint egy domborművel. A tervezés után számtalan próbálkozás születik, hogy a mű tökéletes legyen. Ebben az esetben is így történt.

Elismerések

Szunyogh László a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd részt vett a pécsi egyetem mesterképzésén. 1978-tól kiállító művész, rendszeresen szerepel hazai és nemzetközi tárlatokon. Tagja sokféle művészeti szervezetnek, műveit a Magyar Nemzeti Galéria és a londoni British Museum is őrzi, több művészeti elismerés tulajdonosa, így a soproni érem­biennálé Ferenczy Béni-díjasa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában