ability

2021.05.29. 07:00

Fókuszban a fogyatékosság: különleges érzékenyítő filmklub indul Eaztergomban

Ability címmel 12 részes, ingyenesen látogatható, érzékenyítő filmklubot indít a vízivárosi Kaleidoszkóp Ház, ahol ezúttal júniustól jövő év márciusáig a fogyatékosság lesz a téma. Az esztergomi alternatív művelődési ház, ahová hagyományosan főként fiatalok járnak koncertre, kiállításokra, előadásokra, már korábban is szervezett filmklubokat, a remények szerint a korábbi művészfilmrajongó törzsközönség mellé újabb, főként fiatalok érkeznek majd.

Pöltl Zoltán

Ability címmel 12 részes, ingyenesen látogatható, érzékenyítő filmklubot indít a vízivárosi Kaleidoszkóp Ház, jövő év márciusáig a fogyatékosság lesz a téma.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Ability. A szó jelentése – adottság, tehetség, képesség – jelzi az új és ingyenes esztergomi filmklub tematikáját. A Pázmány Péter utcában lévő Kaleidoszkóp Ház ezúttal is az Eurohíd Alapítvány gondozásában indítja útjára az új sorozatot, melynek tematikája „a fogyatékosság, a fogyatékos emberek és családtagjaik élethelyzete és a társadalmi közeg viszonya a fogyatékos emberekhez.” A klubmozivetítések első részét az intézmény hangulatos kerthelyiségében tartják, tehát erre is a teraszokra vonatkozó járványügyi szabályok érvényesek.

A június elejétől kezdődő vetítések a nyári időszakban este 8-kor, a téli időszakban este 6-kor kezdődnek. A program az Eurohíd Euro-Kisrégiós Fejlődést Elősegítő Alapítvány az „A fogyatékossággal élők társadalmi elfogadásának elősegítése a művészeti kommunikáció sokszínűségével” helyi közösségfejlesztési projekt révén valósul meg. A filmvetítések házigazdája Hegedűs Roberta esztergomi tanár lesz, aki az alkalmakra szakmabelieket, illetve a témával foglalkozó embereket hív meg a filmek utáni beszélgetésekre, melyekre hagyományosan a közönség is bekapcsolódhat.

A tizenkét részből álló filmklubnak a szervezők szerint nincs konkrét célközönsége, 16 éves kortól bárkinek bátran ajánlják a bemutatandó alkotásokat, hiszen a projekt lényege, hogy akár fiatalok, akár idősek, megismerjék a fogyatékossággal élők és családtagjaik helyzetét, szűkebb és tágabb értelemben vett körülményeiket, lehetőségeiket, örömeiket, bánataikat, mindenféle életszakaszukat.

Az Ability-filmsorozat kapcsán a Kaleidoszkóp Ház közleményében úgy fogalmaz, hogy a filmek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a különböző fogyatékosságtípusokkal élők és a nagyon eltérő filmes eszközök által igazi különleges történeteket ismerjenek meg az érdeklődők. Hozzátették: a program nem titkolt célja a közösség érzékenyítése, a sérült emberek elfogadásának erősítése. Filmek színesben vagy fekete-fehérben; romantikusan vagy drámaian, túlzott optimizmussal vagy szívszorító és könnyeket hullajtó, de mindenképp elgondolkodtató módon.

– Semmi pátosz, viszont kellően ironikus helyzetek, melyekben az »épek« is otthonosan érezhetik magukat. Mindannyian rendelkezünk valamiféle „hátránnyal”, és nem ritkán egy fogyatékkal élő emberrel való találkozás hozza felszínre saját akadályozottságunkat, miközben megajándékoz minket valami olyannal, ami eddig hiányzott az életünkből – tették hozzá.

A műsor

Az első előadás június 3-án lesz, ekkor a Különleges életek című filmet lehet megtekinteni. Június 24-én a Mary és Max, július 15-én Az igaz csoda, augusztus 5-én a Több, mint tábor, augusztus 26-án az Aaltra című alkotás lesz műsoron. Szeptember 9-én a Szkafander és pillangó, október 14-én a Hasta la Vista, november 11-én a Temple Grandin című filmet adják. December 19-én A ház kulcsai, január 13-án a 24 hét, február 10-én a Freaks, végül március 10-én az Eleven hús lesz látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában