kocsi kocsi

2021.05.23. 12:09

Több száz évvel ezelőtti közlekedési mód elevenedhet fel hála a kocsiaknak

A pandémia alaposan behatárolta a közgyűjtemények, múzeumok forgalmát, látogathatóságát is. Ez jellemezte az elmúlt hónapokban az országos hírű kocsi Kocsimúzeum működését is.

Petrik József

A Magyar Értéktárba került kocsi kocsi eredeti mására Dobos Gábor, a múzeum vezetője is nagyon büszke

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A járvány enyhülésével egyre inkább, a különböző múzeumi programok, rendezvények is visszakerülnek a köztudatba. Így a Magyar Értéktárba bekerült a kocsi kocsit őrző múzeum is. Erre utal, hogy a május 25-én megnyíló tatai Esterházy-kastélyban is hamarosan bemutatkozhat a Kocsimúzeum. Terveik szerint néhány, a korba, a korszakba illő kocsival mutatkozik be az intézmény.

Dobos Gábortól, a múzeum vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt esztendőben elmaradt Nemzetközi Automobil és Tuning Show-t idén június 25. és 27. között megtartják. Ennek a rendezvénynek évek óta meghívottja a kocsimúzeum is, így rendszeresen szerepelt eddig a Magyarok a világ autógyártásában elnevezésű pavilonban, és ez a hagyomány az idén folytatódhat.

A Magyar Értéktárba került kocsi kocsi eredeti mására Dobos Gábor, a múzeum vezetője is nagyon büszke (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

– A nyáron, a Nemzeti Vágta elővágtái – Csemő, Vácduka, Gyenesdiás helyszínekkel – során esedékes kocsitolók előfutamában vagyunk még érdekeltek, a rendezők igényeihez alkalmazkodó tárgyi anyaggal, eszközökkel – emelte ki Dobos Gábor. – Majd az október elején megtartandó Nemzeti Vágta bemutatói között ismét részt veszünk a kocsitoló versenyen, illetve a már több ízben bemutatott kocsi kocsival, az eredeti, szélére fogott hármas fogatolással.

– Ezáltal több száz évvel ezelőtti közlekedési mód elevenedhet fel, köszönhetően a kocsi kocsikészítő mesterek leleményességének, haladó gondolkodásának, magas szintű szakmai tudásának. Ők tették világhírűvé ezt a forradalmi találmányt. Ha már évszázadokat mentünk vissza az időben, ne feledkezzünk meg egy kerek évfordulóról sem. 600 évvel ezelőtt (1421-ben) V. Albert, Habsburg herceg, a későbbi magyar király (1437–1439), és Luxemburgi Erzsébet magyar királyi hercegnő esküvőjén az utat, a Kocson megrendelt és elkészített hintón tették meg – mondta.

Az intézmény vezetője reményét fejezte ki, a járvány­ügyi helyzet megengedi, hogy a lehetőségekhez mérten méltón megemlékezzenek erről a kerek évfordulóról. A múzeum egyébként változatlanul, a már megszokott nyitvatartási struktúrával várja a látogatókat, az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával.

Tavaly történt

Az elmúlt év októberében tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát, ezúttal azonban közönség nélkül. A vágtán kocsitoló verseny is volt, amelyen a kocsiak brillíroztak. Akkor a vágta programjainak keretében rendezett kocsitoló verseny döntőjébe Kocs és a Pest megyei Csemő csapata jutott be. A kocsiak, Kovács Kristóf, Kemény János, Szabóné Gáspár Nikolett, Nagyné Szabó Zsuzsanna, Sebők Emília és Szabacsi Gábor összeállításban bizonyultak a legjobbnak. Így a csaknem 250 méteres pálya teljesítése után a kocsiak fejére került a babérkoszorú.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában