hagyományőrzés

2020.10.10. 15:21

Meseországgá változott Naszály (képek)

A kora ősz a szüret és a szüreti mulatságok ideje, ami sokak számára már önmagában is egyet jelent a vidámsággal és a szórakozással, pláne, ha ehhez még ragyogó vénasszonyok nyara is társul. Naszályon gondoltak egyet, és egy játékos kezdeményezéssel teszik évről-évre még hangulatosabbá a falu utcáit ebben az időszakban.

Szénási Szimonetta

– 2016-ban fogalmazódott meg az ötlet jómagam és Benke-Schnell Hajnalka, a naszályi baba-mama klub szervezőjének jóvoltából. Arra gondoltunk, hogy kellene valami közösségi program a szüreti felvonuláshoz kapcsolódóan, ami nemcsak az embereket hozza össze, de a faluképet is szépíti. Így születtek meg az első tárbabák, akik immár öt esztendeje lepik el Naszály utcáit – tudtuk meg Tóth Anikó programszervezőtől.

A térbabák készítése mostanra hagyománnyá vált a községben, sőt nemcsak babák, de komplett jelenetek varázsolják meseországgá a falut.

– Vannak, akik mindig meglepnek minket valami fantasztikussal, és akiknek a munkáját egy emberként várják a helybeliek, de minden évben akadnak új csatlakozók is, akik szintén nagy lelkesedéssel vágnak bele a munkába – mondta el Anikó.

Idén Lúdas Matyi is ellátogatott Naszályra
Fotó: Tóth Anikó

 

Zámbó Sándor egyike a „régi motorosoknak”, aki időt és fáradtságot nem sajnálva készíti el az adott remeket. Idén Lúdas Matyival nyűgözte le a nézelődőket.

– Már tavaly megvolt az ötlet, aminek kivitelezéséhez körülbelül egy hétre volt szükségünk. A feleségem és a kisebbik gyermekünk segített benne. Minden évben készítünk valamit, első alkalommal egy asztalost ültettünk a ház elé, utána kóró-kunyhót építettünk, aztán volt tehenes szekerünk, tavaly pedig a Tüskevár Matula bácsiját varázsoltuk a kapuba. Szeretem a klasszikus történeteket, általában onnan merítek ihletet – árulta el Sándor.

Az idei alkotást Sándor neje töklámpásokkal egészítette ki, sőt az egyikre az „Itt járt Lúdas Matyi” feliratot is kifaragta, amik aztán éjszaka megvilágítják a kompozíciót.

Hangulatos töklámpások teszik teljessé a Lúdas Matyi-jelenetet
Fotó: Tóth Anikó

A Rovács-család szintén szereti megörvendeztetni a virágboltjukba betérőket egy-egy frappáns alkotással. Idén egy hintázó madárijesztő mosolyog a vásárlókra, de a tavalyi műtől bizony voltak, akik megijedtek.

– A boltot mindig a közelgő ünnepek hangulatában dekorálom, így nálunk már a térbabák megjelenése előtti években is voltak kint díszek. Tavaly a Halloweenhez kapcsolódóan egy csuklyás alakot készítettünk, aki egyeseket megrémített. Emiatt idén egy bokor takarásába állítottuk ki a zord figurát – mesélte el nevetve Rovács Katalin, aki a két húgával és az édesanyjával közösen dolgozik egy-egy alkotáson.

A Rovács-család ijesztő figurája egy bokor takarásában bújik meg
Fotó: Tóth Anikó

Az említett alkotókon kívül lelkes „térbabások” a helyi óvoda és az önkormányzat dolgozói, de sok helyi család is.

Munkáik a képgalériában tekinthetők meg.

A jó példa ragadós, ugyanis már a szomszédos falvakban is felbukkantak a kedves figurák, és vannak, akik kifejezetten amiatt látogatnak el Naszályra, hogy megcsodálhassák a mókás jeleneteket.

Ahol elsősorban a részvétel számít

A térbabák versenye nem igazi verseny, sokkal inkább egy közösségépítő és -erősítő kezdeményezés, ahol mindenki nyer: az együtt alkotás örömét.

A műveket a község polgármestere, dr. Maszlavér Petra borral és csokoládéval is jutalmazza, amiket a polgármester idén személyesen ad át a készítőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában