sajtótájékoztató

2020.08.17. 20:33

Izgalmas előadásokkal készül az új évadra a Komáromi Jókai Színház

Sajtótájékoztatót tartottak a Komáromi Jókai Színházban, ahol immár a hatvannyolcadik évad veszi kezdetét.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Ha a vírushelyzet is engedi, szeptemberben már megkezdődnek a színházi előadások. Gál Tamás igazgató elmondta, a felnőtt bérletesek a vírus miatt elmaradt darabok helyett két másik stúdiószínházi előadáson vehettek részt, amelyek nagy sikert arattak a városban. A diákok esetében még „le kell játszani” a bérletek árát, így decemberig feszített lesz a tempó. Ha a vírus mégis visszatérne, akkor felvidéki magyar költők műveit dolgoznák fel és tennék online elérhetővé.

Augusztus 28-án Bérletek éjszakája néven hirdetnek rendezvényt, amelyhez a város szinte minden intézménye csatlakozott. A Klapka téren fellépnek a színház művészei is, az este pedig utcabállal zárul. Új bérletet is indítanak, amely Holocsy István egykori színházigazgató nevét viseli majd.

Garajszki Margit dramaturg ismertette új színházpedagógiai programjukat, amely a Svung nevet viseli. Céljuk, hogy a gyermekekkel és fiatalokat célzottan szólítsák meg olyan darabokkal, amelyek valóban az adott korosztálynak szólnak. Drámapedagógiai foglalkozásokat, ráhangolókat tartanának iskolai csoportoknak, osztályoknak. A rendszerszintű foglalkozástól azt várják, hogy kialakul egy olyan nézői bázis, amely sajátjaként tekint a Jókaira.

Banai Tóth Pál gazdasági igazgató beszámolt a színház gazdasági helyzetéről. A fenntartó Nyitra megye a béreket, járulékokat, valamint az energiaszámlákat tudja jelenleg fedezni, minden mást a színháznak kell kigazdálkodnia. Jó hírként említette, hogy láthatóan a látogatási kedv és a szponzorok támogatása nem esett vissza. A továbbiakban a pályázati forrásokat is igyekeznek a lehető legjobban kihasználni.

Indulnak a bemutatók

Varga Emese művészeti vezető arról beszélt, először a tavaly elmaradt Szeretkezz, ne háborúzz! című előadást láthatja a közönség. Ennek bemutatója március végén lett volna, ehelyett szeptember 18-án lesz. Az első saját stúdióbemutató a Matusek Attila rendezte Hamlet lesz. A vendégelőadások tekintetében változás történt, a Noszty fiú esete helyett a Soproni Petőfi Színház Peer Gyntje került be a felnőtt bérletbe.

Nagyszínpadi előadások: Szeretkezz, ne háborúzz!, A vén bakancsos és fia, a huszár, A mi osztályunk, Peer Gynt, Hat szereplő szerzőt keres. Stúdiószínház: Hamlet, Temetés, Assziszi Szent Vádbeszéde, Pillanat, amely kilóg az időből.

További részleteket a 24 Óra augusztus 18-i számában olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában