Előadás

2020.07.23. 15:05

A tatabányai színházban megkezdődtek a Valahol Európában próbái

A tatabányai Jászai Mari Színház a Valahol Európában bemutatójával a szokásosnál egy hónappal korábban, augusztus 29-én nyitja meg az új évadot.

Veizer-Sugár Gabi

Szabó Máté, a Valahol Európában című darab rendezője

Forrás: Beküldött

A Valahol Európában bemutatójával a szokásosnál egy hónappal korábban, augusztus 29-én nyitja meg az új évadot a Jászai Mari Színház. A Valahol Európában gyerekszereplő válogatása június elején sikeresen befejeződött, így július 11-én az olvasópróbával megkezdődtek a darab próbái.

– Személyes okból fontos nekem a darab. Valójában a nagyapám gyerekkorának borzalmas történeteiben éltem a saját gyerekkorom egy részét, és az akkori, gyermeki empátiámmal konkrétan belezuhantam az ő akkori valóságába – fogalmazott Szabó Máté, a musical rendezője.

– Később egy levélben olvasott története a szabadulásról nagyon megmaradt bennem: tizennyolc éves korában – koncentrációs táborokban töltött év után – a szétbombázott Drezdába vezették ötszáz másik rabbal, akik közül harmincnégyen maradtak életben. Bezárták és otthagyták őket egy barakkban. Pár nap múlva már csak kilencen voltak életben, két barátját puszta kézzel temette el – tette hozzá.

Szabó Máté, a Valahol Európában című darab rendezője (Fotó: Beküldött)

– Végül az ajtókat berobbantotta egy bomba, és ahogy az egyik túlélővel kilépett a szabadba és elindult az ismeretlenbe, az első gondolata az volt, hogy rajtuk kívül az egész világ megsemmisült. Az ehhez hasonló, káoszban alakult mikrokörnyezetek jutnak eszembe a jelenben is, amikor például bombatölcsérekben játszó szíriai gyerekekről látok felvételeket – és ugyanez foglalkoztat a darab történetében is – magyarázta.

– Csodákra képes a gyermeki lélek; a fantázia a legnagyobb borzalom közepén is megteremthet egy élményszerű világot. Dés László zenéje és a Nemes István-féle dalszövegek nem pusztán illusztrálják az eredeti történetet, lélektani értelemben is referenciát nyújtanak hozzá. Először dolgozom a Jászaiban, sokakat ismerek a színészek közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában