fesztivál

2019.05.12. 11:30

Don't worry, a néphagyományok élnek, a rózsák forognak

Hogy milyen volt a kilencedik Forgórózsa Fesztivál? Színes, ízes, zenés, táncos. Tatabányán jól megfért egymás mellett a Szépen úszik a vadkácsa a vízen, valamint a Don't Worry, Be Happy is.

Várvizi Tamás

Don't worry, a néphagyományok élnek, a rózsák forognak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Igencsak sokan keresték fel az Agora előtti teret, hogy szem-és fültanúi lehessenek a különböző népzenés-néptáncos formációk fellépésének. A zenepavilon felé sétálva aztán a fesztivál jellegétől merőben idegen taktusok üthették meg fülünket: bizony, Bobby McFerrin örökbecsűje, a Don't Worry, Be Happy szólt, az ugyancsak a városban megrendezett művészeti iskolai fúvószenekari találkozó egyik formációja jóvoltából. Mindez egyáltalán nem zavarta a pónikat, egy különösen muzikális paci szinte ritmusra grasszált körbe.

A vasárnap estig tartó fesztiválon a különböző csecsebecsék, mézek, lekvárok és egyéb finomságok mellett hungarikumok is képviseltetik magukat. Szombat délelőtt élő videóban is beszámoltunk a forgatag kínálta lehetőségekről és a gazdag programkínálatról:

A rendezvény egyik fénypontja tagadhatatlanul az észak-komáromi Korpás Éva és zenekara volt. A csapat népdalokat adott elő, melybe gyerekeket is bevontak. Rozina, Áron és a többi gyerkőc lelkesen énekelte a Szépen úszik a vadkácsa a vízen címűt, hogy aztán „megfogjanak egy szúnyogot”.

– Számunkra nagyon fontos, hogy ezt a kultúrát közvetítsem az emberek felé, különösen az, hogy a felvidéki hagyományokat bemutassuk. Ebben a színpadra felhívott gyermekek is partnerek – fogalmazott Korpás Éva.

A dallamok közben Uj Réka és Szentes Gergő készült fellépésére. Mindketten a tatabányai Csutri táncegyüttes tagjai, mint megtudtuk, most először mutatták meg tudásukat a közönségnek párosban. Ők is, no és a többi táncegyüttes produkciója is igazolta: „don't worry” (ne aggódj), a magyar néphagyományok még élnek.

További részletek a 24 Óra május 13-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában