2019.04.21. 15:30
Mesés asztalok sorakoztak fel a teríték- és ételajánlat kiállításon Oroszlányban (fotók)
Öt napon keresztül csodálhatták a szebbnél szebb kompozíciókat az első oroszlányi teríték- és ételajánlat versenyen az érdeklődők. A szakmai zsűri kihirdette a nyerteseket is.
Öt napon keresztül csodálhatták a szebbnél szebb kompozíciókat az első oroszlányi teríték- és ételajánlat versenyen az érdeklődők. Nyertest is hirdettek.
Forrás: 24 Óra
Fotó: Zantleitner Ingrid
Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg Fátrai Márta, az Oroszlány Barátainak köre elnöke a Högyklubbal karöltve a húsvéti teríték- és ételajánlat versenyt, aminek a Bányász Klub adott otthont. A rendhagyó kiállítás szombaton nyílt és az érdeklődők öt napon keresztül csodálhatták a szebbnél szebb kompozíciókat.
Szerdán az eredményhirdetésé volt a főszerep. Ha már itt tartunk: az esemény kezdete előtt Lódri Csaba virágkötő mester és lakberendező rövid bemutatót tartott, milyen apró díszítéssel tehető különlegesebbé egy-egy asztali dísz vagy éppen egy szék – így az ünnepek előtt. A szakember elmondása szerint népszerű ilyenkor a barka, a frézia, a jácint, a nárcisz és a tulipán is, vagyis azok a virágok, amik ilyenkor, tavasszal nyílnak.
Mindezeken túlmenően néhány hasznos tippel is gazdagodhatott a jelenlévő. Lódri Csaba például arra hívta fel a figyelmet, ha a virágok szárát nem ollóval, hanem késsel ferdén vágják kellő hosszúságúra, tartósabb lesz a növény, így tovább tündökölhet asztalunkon. A több világversenyen is díjazott oroszlányi mester kiemelte: minden díszítés alapja a használhatóság kell legyen, hiszen hiába szép az asztal, ha eredeti funkcióját nem tudja betölteni.
I. Húsvéti teríték- és ételajánlat verseny Oroszlányban
Ezután az eredmények következtek. Nem volt könnyű dolga az ítészek csapatának. Kiss Alfréd, Varga Mária és Holics Renáta alkotta szakmai zsűri végül meghozta döntését: harmadik helyezést ért el Öreg Józsefné által feldíszített asztal. Második helyen végzett Németh Ferencné, míg a képzeletbeli dobogó legfelső fokára Dettre Imola állhatott, akinek korondi edényekkel díszített asztala lett az első. Ajánlott étke pedig az erdélyi kőttes palacsinta lett, juhsajttal illetve egy hagyományos erdélyi leves, a birkacsorba. Az említettek mellett minden versenyző kapott oklevelet, melyen az általa készített alkotás fotója is látható. Az ajándékok zöme Plochingenből és Vágsellyéről, a testvérvárosokból érkezett.
Fátrai Márta, az Oroszlány Barátainak Köre elnöke elmondta, a kiállítás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, jövőre is szeretettel várják mind a nevezőket, mind azokat, akik érdeklődnek a nem szokványos tárlat iránt. Hozzátette: a továbbiakban a hagyományos tálalás bemutatásáé lesz a főszerep, mintsem a megmérettetésé.