állami kitüntetés

2019.03.13. 11:30

Érdemes művész lett az Eötvösből indult plakátgrafikus, Árendás József

Árendás József plakátművész nemzeti ünnepünk alkalmából vehetett át állami kitüntetést Kásler Miklós minisztertől.

Szűr Annamária

Árendás József plakátművész nemzeti ünnepünk alkalmából vehetett át állami kitüntetést Kásler Miklós minisztertől.

Forrás: MMA

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Érdemes Művész, Kiváló Művész és Babérkoszorú-díjakat adott át kedden a Várkert Bazárban. A minisztertől a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át Árendás József Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A tatai Eötvös József Gimnázium öregdiákja az elmúlt évtizedekben sem szakadt el az alma matertől: 2013-ban ő tervezte a Tatai Gimnázium Öregdiákjainak Egyesülete gondozásában megjelent, az Eötvös József Gimnázium főépületének 100 éves évfordulójának tiszteletére készült falinaptárat, 2018-ban pedig szintén ő tervezte az iskola történetére fókuszáló Varázshegy vetélkedő meghívóját, ráadásul fel is ajánlotta az elkészült emblémát, hogy a jövőben a gimnázium logója legyen.

A 24 Órának 2012-ben, amikor volt iskolájában kiállították plakátjait, arról mesélt, hogy mi minden köti Tatához és Dunaalmáshoz.

– A szüleim pedagógusok voltak, Dunaalmáson laktunk. Kollégista lettem Tatán, havonta egyszer lehetett hazautazni. A rossz közlekedési viszonyok miatt ez a 12 kilométeres röpke utazás másfél, két órát is igénybe vett. Ma is sokat járok Dunaalmásra Budapestről. Kikapcsolódom, kis szőlőmet gondozom, bort is csinálok. Gimnazistaként Kerti Károly szakkörébe jártam a vár alatti Stranszky-udvarba, de ezt a gimiben nem nagyon tudták – idézte fel, hozzátéve, hogy végzősként egy országos amatőr képzőművészeti kiállítás első díját kapta az egyik rajza, de fura módon mégis a matek volt a kedvenc tantárgya.

Arról is beszélt, hogy mennyit változott a plakátok szerepe az utóbbi időkben.

Gondoljunk csak bele, ez ma inkább képzőművészet már. Micsoda világ ez, hogy a plakátjaim a falon lógnak bekeretezve, és nem az utcán hirdetnek?! – érzékelteti a plakát átalakulását, hozzátéve, hogy a plakátok ugyanúgy mesélnek a korukról, mint a klasszikus képzőművészeti alkotások. Kritikát is megfogalmazott. Ahogy egy tavalyi interjúban is kiemelte ismét, ő úgy véli, hogy az óriásplakátok, amik a krumpliárakat és hasonlókat hirdetnek, nem is plakátok, inkább csak nagyra nőtt hirdetések.

Árendás József a zalaegerszegi kiállításán
Fotó: Pezzetta Umberto / vaol.hu

Ahogy a Magyar Művészeti Akadémia oldalán olvasható, Árendás Józsefet elsősorban plakátgrafikusként tartjuk számon, de az ő nevéhez fűződik a Hevesi Sándor Színház, a Gyermelyi tészta és a Lipóti pékség arculatának megtervezése is. A Gyermelyi Zrt. 1991-ben, majd 2014-ben bízta meg a márka teljes arculatának és csomagolásrendszerének kialakításával. Az arculat, csomagolás, embléma, vagy kereskedelmi kiállítás tervezése az alkalmazott grafika „láthatatlanabb„ területei közé tartoznak, ahol a grafikus megjelenést, külsőt ad egy cégnek, egy terméknek az adott brandinget, szemléletet vagy cégfilozófiát mindig szem előtt tartva.

Névjegy

Született: 1946., Imely A ‘70-es években főleg film- plakátokat, 1981-2008-ig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznak, majd a Veszprémi Petőfi Színháznak is grafikai plakátokat készít. Tagja a MAOE-nak, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Művészeti Akadémiának. 2005-ben megalapította barátaival a Magyar Plakát Társaságot.

Díjai: 1985 - „Évplakátja” díj; 1988 - „Év plakátja”kiállítás fődíja, „DOPP” díj, a Kulturális Minisztérium nívódíja, Békéscsabai grafikai Biennálé fődíja; 1989 - „Év legjobb kiállításterve” díj; 1992 - Munkácsy-díj; 2002 - Békéscsabai grafikai Biennálé fődíja, „Arany rajzszög” (MGSE életmű-díj)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában