pályázat

2018.11.22. 07:03

Újragondolták Szent István szellemiségét és örökségét Esztergomban

Címkék#vármúzeum

Fotó, szobor, kisplasztika, montázs, textil, sőt irodalmi és zenei kompozíció is érkezett a Szent Istvánnal kapcsolatos felhívásra.

P. Z.

Szent István kiállításmegnyitó

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24 Óra

Sorrendben hatodik pályázatát írta ki az esztergomi kötődésű Eurohíd Alapítvány, Szent István és szellemisége, öröksége témában. Az Esztergom városa által támogatott felhívásra, melyre műfaji, életkori és minden egyéb kötöttségtől függetlenül lehetett jelentkezni, mintegy ötven pályamű érkezett.

Ezek között többségben festmények, grafikák szerepeltek, de érkezett be fotó, szobor, kisplasztika, montázs, textil, sőt irodalmi és zenei kompozíció is. A zsűri – Balla András fotóművész, Giricz Máté festőművész, Paál Anikó irodalomtanár, Orbán Gábor, orgona- és gitárművész –, mely egy-egy művészeti ágat képviselt, különösen nehéz helyzetben volt, hiszen a beküldött alkotások igen ötletesek voltak.

A pályázat eredményhirdetését és a beérkezett művek kiállítását a napokban tartották a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeum Rondella galériájában. Péter Csaba, az alapítvány létrehozója köszöntőjében rámutatott: a beérkezett színvonalas alkotások arra hívják fel a figyelmet, hogy „újra és újra elgondolkozzunk identitásunkon, úgy magyar, mint esztergomi azonosságunkon”. Az eredményhirdetéskor az Eurohíd Alapítvány számos kisebb elismerést osztott ki oklevél formájában.

Péter Csaba a megosztott, két első helyezettről úgy fogalmazott: továbbgondolható, sokat sejtető alkotások, melyekben megjelenik a múlt, de a jelenben is képviselik Szent István korának szellemiségét, az államalapító gondolatiságát.

A méltatásban egyébként az is elhangzott, hogy a két legjobbnak ítélt mű úgy utal az első magyar szent királyra (ugyanakkor mindkettőre jellemző), hogy nem sablonos, hanem bonyolult gondolati rendszerekkel vonja be a nézőt az alkotás kínálta világba.

A Kaleidoszkóp-díjas Korona, amellyel Homolya Gábor készített

A 2017-ben alapított Kaleidoszkóp-díjat, melyet ezúttal, mint különdíjat adott a szervezésben résztvevő Kaleidoszkóp Ház, Homolya Gábor, Krisztus töviskoszorújához hasonló korona című kisplasztikája kapta. A fődíjat a zsűri Fock Máté, a Szent Jobbot megformázó Ereklye című fémszoboralkotásának ítélte oda. A Rondellában látható kiállítás december 2-ig várja a kultúrakedvelő érdeklődőket.

A fődíjas Ereklye, amelyet Fock Máté készített (Fotók: Pöltl Oxi Zoltán/24 Óra)

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában