Voks 2024

2024.06.10. 19:59

A Fidesz-KDNP megőrizte többségét a vármegyei közgyűlésben

A Területi Választási Bizottság megállapította a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés összetételét a vasárnapi választáson elért eredmények alapján.

Kemma.hu

A vasárnapi helyhatósági és EP-választáson a vármegyei közgyűlés összetételéről is döntöttek a voksolók. Mint ismert, hat (párt) szervezet állított listát a megméretésre, és a két megyei jogú város, Tatabánya és Esztergom kivételével vármegyénk összes településén ikszelhettek a választópolgárok rájuk. Ezek alapján áll majd össze a továbbra is 15 fős, új gérmium. Hétfőn a Területi Választási Bizottság meg is állapította a listás szavazás eredményeit. 

A Területi Választási Bizottság megállapította a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés összetételét a vasárnapi választáson elért eredmények alapján.
Munkában a Területi Választási Bizottság
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján szavazatok 47,47 százalékát (43 ezer 370) a FIDESZ-KDNP nyerte el, akik nyolc képviselőt küldhetnek az októberben felálló új közgyűlésbe:

  • Popovics György, a vármegyei közgyűlés jelenlegi elnöke
  • Borsó Tibor
  • Zoltai Dániel
  • Vajda Bence
  • Gyuga Mihály József
  • Vuts Norbert
  • Hégli Krisztián Zoltán
  • Bánhidi László.

A Mi Hazánk Mozgalom a voksok 15,66 százalékát (14 ezer 305 szavazatot) gyűjtötte be és két képviselője lesz a közgyűlésben: Ábrahám Barnabás és Lantos János. A Demokratikus Koalíció a szavazatok 12,39 százalékával (11 ezer 316 voks) Lusztig Pétert és Salkovics Róbertet delegálhatja. A Momentum 11,43 százaléknyi szavazattal (10 ezer 445) Kaszás Tamást és Tarr-Pintér Dániel Róbertet. A Közös Erővel a Megyénkért Egyesület a szavazatok 9,3 százalékát (8496) szerezte meg, közgyűlési képviselőjük Nunkovics Tibor lehet. A Magyar Szocialista Párt 3431 szavazata 3,76 százalékos eredményre volt elég, mandátumra viszont nem. 

A vármegyei közgyűlésekben egyébként a Fidesz-KDNP szerezte meg a legtöbb mandátumot:

Választás 2024: vármegyei közgyűlések
A vármegyei közgyűlésekben a kormánypárt szerzett többséget
Forrás: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök mindezt úgy értékelte egyébként, hogy az önkormányzati választásokon jobban szerepeltek a vártnál, de nem olyan jól, mint ahogy szerette volna, mert négy megyei jogú várost szereztek vissza, de hármat elvesztettek 2019-hez képest, illetve az összes vármegyei közgyűlésben ők a legerősebbek, beleértve a fővárost is. A budapesti kerületeket döntetlenre hozták, egyet elvesztettek, egyet visszaszereztek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában