Interjú kampány után

2024.06.10. 18:27

Orbán Viktor: a háború vagy a béke kérdése volt a választás tétje (videó)

Televíziós interjút adott a miniszterelnök a tegnapi választások után. Ez volt a kormányfő első hosszabb megszólalása, mióta az általa vezetett pártszövetség dupla győzelmet aratott a tegnapi választásokon.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának a Karmelita kolostorban 2024. június 10-én. Balról Volf-Nagy Tünde műsorvezető

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Fotó: Fischer Zoltán

– Ha 45-öt mond, akkor az jobban hangzik, de a 44,6 százalék Európa-rekord – fogalmazott Orbán Viktor az M1-nek adott interjúban a tegnapi európai parlamenti választáson a kormánypártok által elért eredményt értékelve. A miniszterelnök az 57 százalékos részvételi arányról szólva elmondta, hogy a demokrácia jól van és virul, majd köszönetet mondott a választóknak – tudósít a Magyar Nemzet.

Még soha nem szavaztak annyian ránk egy európai választáson, mint most. Fontos, hogy ne csak a százalékokat, hanem az abszolút számokat is lássuk

 – tette hozzá. Mint jelezte, a mozgósítás kulcskérdés, a részvétel pedig azért volt magas, mert a háború vagy a béke kérdése volt a választás tétje.

Ez a választás egy bonyolult választás volt, mert egyszerre volt európai és magyar önkormányzati választás. Amikor a kampány indult, Orbán Viktor elmondása szerint tudta, hogy a régi és az új ellenzéket is le kell győznie, ezt különösen értékes eredménynek látja.  

Mint mondta, megőrizték a bizalmat, sőt, növelték a támogatást, de nyertek és vesztettek városokat. – Jobban kell dolgozni, csak az alázatos munka segíthet. Mindig is a munkában hittem, a kampány már csak a végkifejlet – jelentette ki a kormányfő.

Az interjúról készült felvétel alább tekinthető meg, szöveges tudósításunk a videó alatt folytatódik:

Az európai szövetségkeresésről Orbán Viktor elmondta: egyik szemük sarkából folyamatosan az európai pártokra kellett figyelniük. Az európai politikusok egyre gyorsabb háborúba sodródását meg kellett állítani, ha ez nem sikerül, akkor kötésig fogunk egy háborúba állni, ez volt az ő üzenete.

– Most ezt sikerült lelassítani, mert Franciaországban nagy változás történt, nagy arányban nyertek a békepártiak. Az első félidőt megnyertük, 1-0 ide, várjuk, hogy Donald Trump hozza a második félidőt – fogalmazott.

A kormányfő elmondta, hogy minden választást akkor kell megnyerni, amikor van. Hozzátette:

lesz majd választás 2026-ban és később is, azokat akkor kell majd megnyerni.

Jelezte, hogy van munka bőven a kormány háza táján, mint a gazdaság újraindítása, figyelni arra, hogy ne szabaduljon el ismét az infláció. Kiemelte, hogy hazánknak egyszerre kell kimaradnia a háborúból és foglalkozni a mindennapi teendőkkel is.

–  Ha a két jobboldali frakció, a konzervatívok (ECR) és az Identitás frakció megegyezik és mi is csatlakozunk ehhez, akkor az a második erő lesz az EP-ben – fogalmazott a brüsszeli erőviszonyok átalakulása kapcsán Orbán Viktor.

A kormányfő rámutatott: az önkormányzati választásokon jobban szerepeltek a vártnál, de nem olyan jól, mint ahogy szerette volna, mert négy megyei jogú várost szereztek vissza, de hármat elvesztettek 2019-hez képest, illetve az összes vármegyei közgyűlésben ők a legerősebbek, beleértve a fővárost is. A budapesti kerületeket döntetlenre hozták, egyet elvesztettek, egyet visszaszereztek.

Kampány után munka van! – fogalmazott az interjút bejelentő bejegyzésében a miniszterelnök.

 

– Ilyen gyötrelmes háborús évvel a hátunk mögött 14 százalékot a másodikra verni jó eredmény, ezt 2026-ban is aláírnám – jelentette ki a kormányfő. A sikerért meg kell küzdeni, örüljünk a mostani választás sikerének – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra visszalépéséről a miniszterelnök kifejtette: a jelöltjük ötlete alapján megjátszották, és megnyílt a verseny. – Budapest pénzügyi csődben van, sok munkát kell végezni ahhoz, hogy a budapesti emberek olyan városban éljenek, mint amilyet szeretnének és megérdemelnek – mondta Orbán a fővárosi helyzetről.

A miniszterelnök szerint a politikában az idő és a munka számít, illetve az alázat. Magyarországon azt méltányolják, hogy itt stabil, kiszámítható közbiztonság és munka van. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy neki az idejének 20 százalékát teszi ki a politikai és 80 százalékát a kormányzati a munka, nyugati kollégáinál ez fordítva szokott lenni.

– Dolgozzunk, álljunk ki, és amikor eljön az idő, győzünk, ahogy az elmúlt választások alkalmával mindig győztünk. Nincs olyan párt Magyarországon, amelyik ne cserélne velünk boldogan – fogalmazott az interjú végén Orbán Viktor a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában