tehetség

2018.11.09. 07:33

„A tánc az életem, nem is tudnék mást csinálni”

Jurák Bettinából lüktet az életerő és a kreativitás. Megyénk szülötte szinte előbb kezdett balettozni, mint beszélni.

Csernyik Zsombor

Fotó: Cs. Zs. /24 Óra

Egy állandóan izgő-mozgó kislányt két és fél évesen óvodai balettra írattak be a szülei. Tíz évvel később a fiatal nő már többszörös európa- és világbajnokként jelenthette ki: ez bizony jó ötlet volt. Az érettségi bizonyítványát már többszörös világbajnokként vette át. Huszonegy évesen a profik között koptatja a tánccipőt, és országszerte egyre többen kérik fel kurzusokat tartani.

– A lehető legjobb helyen tanultam meg az alapokat, amiért nagyon hálás vagyok korábbi tanáromnak, Csáky Máriának. Ő nem csak lépésekre, pozíciókra tanított, hanem szépérzékre – mesélt a kezdetekről a fiatal táncos.

A Silhouette csapatával számos belföldi és országhatáron túli versenyen megfordultak, ahonnan mindig szép helyezéssel vagy különdíjjal tértek haza. A gimnázium Pécsre szólította Bettinát, ahol művészeti iskolában koptatta tovább a balettcipőt. A lelkes gyakorlás további sikereket hozott, a már felnőtt táncosra külföldön is felfigyeltek. Kétezer jelentkező közül teljes ösztöndíjat kapva, kétszer is beválogatták a holland Netherlands Dance Theatre nyári kurzusába, ahol az egész világból összesen hatvan táncos dolgozhatott együtt ottani koreográfusokkal. 2016-ban a Művészetek Palotájában „Az évad legjobb végzős növendéke díjat” kapta, majd 2017-ben Fülöp Viktor-ösztöndíjjal és Esztrád Színház ösztöndíjjal jutalmazták a munkáját. Táncolt a Sziget Fesztiválon, és a MU Színházban mutatta be saját darabját, aminek a koreográfusa és egyik táncművésze is ő volt.

– Nem munkaként tekintek a táncra, olyan ez nekem, mint egy terápia. A tánc az életem, nem is tudnék mást csinálni – mondta, majd hozzátette: természetesen akadnak kihívások. Minden nap szembe kell néznem önmagammal, és úgy kell a próbaterembe lépnem, hogy minden világi gondot magam mögött hagyok, máshogy nem lehet – tette hozzá. A fiatal tehetséget egyre többen kérik fel, hogy tudását másokkal is megossza. Vallja, hogy a táncban a technika mellett a szellemi kikapcsolódás és a szeretteinkkel eltöltött minőségi idő a legfontosabb, ugyanis ezek adják neki a legtöbb erőt és támogatást a fárasztó próbák és előadások után.

Névjegy

1997. március 5-én, Tatán született. Tizennégy éves koráig az oroszlányi Silhouette csapatában táncolt, majd a Pécsi Művészeti Gimnáziumban szerzett színházi táncos bizonyítványt. Tavaly szeptembertől a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos és próbavezető szakán tanul. 2017 tavaszán Barta Dóra táncművésszel dolgozott együtt, a közös projekt végén leszerződött a Kecskemét City Balett táncművészeihez. Jelenleg is a Kecskeméti Katona József Színház táncegyüttesének profi csapatát gazdagítja, beszélgetésünk végén a Rómeó és Júlia táncszínházi előadására sietett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában