múlt

2018.09.18. 17:28

Török világutazó is csodájára járt az esztergomi masinának

A minap a messze földön híres, a középkorban közel két évszázadon át az esztergomi vár vízellátását biztosító reneszánsz vízgép történetéről és a szerkezet rekonstrukciójáról tartottak előadást a Szent Adalbert Központban.

W. P.

Az ismeretterjesztő rendezvényen egy olyan, építészeti különlegességet mutattak be, amelynek működéséről Evlia Cselebi, török világutazó leírásaiból hallhattunk.

Ugyan a legendás szerkezet a város 1683-as ostromakor megsemmisült, a későbbi századokban élt embereket mindig is foglalkoztatta a működése. A régészek ugyan mindig is ismerték a történetét, tudták, hogy hol funkcionált, de mégsem tárták fel a maradványait.

Ekkor azonban színre lépett Dr. Kolumbán György jogász, helytörténész, aki időt és energiát nem kímélve kutatta a szerkezet működési elvét. A vizsgálatok motorjául Dr. Szekeres József címzetes egyetemi docens és az általa vezetett Rosenberg Hungária Kft. szolgált, akiknek köszönhetően felgyorsultak az események.

Több koncepció is született, amelyeket Dr. Deák Antal András helytörténész ismertetett, majd Dr. Szekeres József a rekonstruált vízgépet mutatta be. Elmondta, hogy a régészeti feltárások szerint a vízszivattyú két nagyszerű találmányt ötvözött egyszerre: egyrészt alkalmazta Leonardo da Vinci labdás, valamint Kteszibiosz kétdugattyús vízemelőjét, ennek köszönhetően pedig hatvan méter magasra tudta felnyomni a vizet.

Dr. Szekeres József és a vállalata irányítása alatt felújított Dzsámi környéke szinte teljesen újjáépült, a Veprech-toronyban pedig helyet kapott a reneszánsz vízgép rekonstruált változata. Zárásként elmondta, hogy az épület később múzeumként fog üzemelni és bárki megtekintheti a reneszánsz vízgép működőképes modelljét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában