régiós sváb bál

2018.02.02. 07:18

Mi már tudjuk, mit fog csinálni szombaton 400 ember Tarjánban

Több mint két évtizedes hagyományokkal rendelkezik a tarjáni sváb bál.

K. D.

A kulturális programok mellett idén is készülnek rozmaringárveréssel. A szombati eseményről Marx Ernőt, a település polgármesterét kérdeztük.

– Hogyan báloznak szombaton?

– Már huszonharmadik alkalommal rendezzük meg a tarjáni régiós sváb bált a sportcsarnokban. Polgármesteri köszöntővel indul a rendezvény, majd fellép a helyi tánccsoport, később a dalkör, majd a Spitzbuam zenekar szolgáltatja a zenét az este folyamán. A kulturális programok után, éjfélkor kezdődik a rozmaringárverés.

– Mit kell tudni erről a régi szokásról?

– A németeknél a rozmaring virág a tisztaságot jelképezi. Így aztán minden évben árverésre bocsátjuk a rozmaringot. Aki a legtöbbet adja érte, az nyeri el. A győztes ezzel örökös tagságot szerez az összes soron következő bálunkba. Ez már a huszonharmadik ilyen rendezvényünk: ez azt jelenti, hogy a rozmaring már huszonkét alkalommal talált gazdára.

– Hány résztvevőre számítanak?

– Csaknem négyszázra. A helyszínen nem lehet jegyet vásárolni, csak csütörtökig volt erre lehetőség, hiszen vacsora és ülésrend is lesz. A vendéglátással a tarjáni Sziget Panzió és Étterem készül. Sertéssült lesz pikáns zöldségágyon, burgonyakrokettel. A szalonnás, kolbászos ízek hagyományosak a sváb ételek között. A vendégeket emellett a kapuban pálinkával kínálják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában