money-money-money

2018.07.21. 11:22

Egyre többet költenek az utazásra, népszerűek a bankkártyás fizetések

Egyre többet költenek a magyarok nyaralásra, a megtakarítási célok között évek óta az utazás az egyik legnépszerűbb. Sokan visznek magukkal bankkártyát útjaikra, de készpénz nélkül nem tanácsos elindulni.

Körtvélyfáy Dina

A 2012-es adathoz képest megduplázódott azoknak a száma, akik belföldi, vagy külföldi útra terveztek megtakarítani

Az emberek utazás iránti vágyát tükrözik az OTP Öngondoskodási Indexének utóbbi években mért eredményei is. Ezekből kiderül, a 2012-es adathoz képest megduplázódott azoknak a száma, akik belföldi, vagy külföldi útra terveztek megtakarítani. Ám ha a tervek megvalósításáról van szó, akkor változik a kép. Tavaly csak minden ötödik magyar tudta megvalósítani külföldi vagy belföldi utazási tervét.

A nyugdíjas évekre tervezett öngondoskodás egyre hátrébb kerül a rangsorban, ahogy az ilyen célú tervek megvalósítása is. Tavaly a magyarok tíz százaléka tervezett megtakarítani kifejezetten a nyugdíjas éveire, és mindössze hat százalékuknak sikerült az elmúlt egy évben ilyen célt megvalósítani, amely csökkenést mutat az előző évek eredményeihez képest.

Egyre többen használnak a nyaralás alatt bankkártyát is, de mindenképpen érdemes készpénzt is magunkkal vinnünk. Célszerű még otthon váltani, mert külföldön ennek általában nagyon magas a költsége. Utazás előtt érdemes felemelni a napi limitre vonatkozó keretet. Ez a maximális összeg, amit naponta felvehetünk a bankkártyánkról. A limit bármikor egyszerűen módosítható.

Január elsejétől módosultak azok a szabályok, amelyek a visszaélésekre, illetve az ellopott bankkártyákra vonatkoznak. Ha valakinek eltulajdonítják a bankkártyáját, és erről készpénzt vesznek fel, az ügyfél csak tizenötezer forintig felel a kár mértékéért.

Ezen felüli kárt, illetve a bejelentést követően felmerülő károkat minden esetben a bankunk fogja visszafizetni számunkra, viszonylag rövid határidővel, hiszen már az eseményt követő első munkanapon köteles ezt az összeget visszatéríteni. Ha esetleg olyan jellegű visszaélés történik, hogy a bankkártyaadatainkkal egy internetes vásárlás, vagy online területen kezdenek visszaélni, vásárolni, akkor viszont ez a határ sem érvényes: a teljes felmerülő kárösszeget köteles a bank számunkra megtéríteni. A banki tranzakciókat érdemes SMS-értesítéssel nyomon követni. Több pénzintézetnél virtuális bankkártya is igényelhető, amivel még biztonságosabb a vásárlás.

Megkérdeztük: Hová jár szívesen nyaralni?

Keszthelyi Angéla

Keszthelyi Angéla: – Ebben az évben már voltam három napot Zebegényben, de szeretnék újra eltölteni ott egy hosszú hétvégét. Szívesen utaznék New Yorkba is, nagy kedvencem volt ugyanis David Bowie, szeretném megnézni, hol lakott. Időhiány miatt külföldi utakban egyelőre nem gondolkozom, mert egy-két napra tudok csak elszabadulni a munkahelyemről.

Jenei Miklós

Jenei Miklós: – Legszívesebben gyógyfürdőkbe járunk nyaralni, több helyszínt is felfedeztünk már országszerte. Az örök kedvencünk mégis Gyula maradt. Mindig belföldi nyaralásban gondolkodunk, egy út körülbelül százötvenezer forintba kerül. Fontos, hogy az ember kikapcsolódjon, de úgy gondolom, hogy nem kell felélni az összes időskori tartalékot egy utazás miatt.

 

Gigacz Andrásné

Gigacz Andrásné: – Nem különösebben járunk nyaralni, de az idén tervezünk egy kiruccanást. Nálunk csak a belföldi utazás jöhet szóba. Balatonfüredre szándékozunk menni, persze ehhez előbb szabadságot kell kapnunk. Tavaly szintén a Balatonon pihentük ki az év fáradalmait. Főként strandolással ütöttük el az időt, de érdeklődünk a környék nevezetességei iránt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában