Vízállás

2024.06.02. 13:58

Rohamosan emelkedik a Duna vízszintje, Komáromnál készültség is lehet

Emelkedésnek indult Magyarország leghosszabb folyójának a vize. Az előrejelzések szerint a Duna vízmagassága Komáromnál elérheti az I. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállást is.

Kemma.hu

Utoljára 2023 decemberében volt árvízhelyzet Komárom-Esztergomban. Mint ahogyan arról beszámoltunk, akkor árhullám vonult le a Dunán, mely miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a szakhatóság. Esztergomban például homokzsákokkal védekeztek a víz ellen a Prímás-szigeten. Ugyan most ilyen veszély nem fenyeget, de a folyó vize emelkedésnek indult.

Az Új Szó beszámolója szerint az áradás oka, hogy a Duna-vízgyűjtő egyes területein – különösen Németországban – sok, néhány helyen extrém mennyiségű eső esik majd a következő napokban, legalábbis erre számítanak a meteorológusok. A Csallóközben már tapasztalható is az áradás a part mentén és az árterekben.

Az előrejelzés szerint június 5-én Komáromnál 491 centiméteres lesz a vízállás, Párkánynál és Esztergomnál pedig a 464 centiméteres magasságra kell számítani. Párkány esetében az előrejelzési hibatartomány szerint épp eléri az elsőfokú készültséget a vízszint.

Mint az oldalon írják, sok múlik azon, hogy a következő napokban mennyi csapadék hullik majd a vízgyűjtőn, ahogy azon is, hogy a mostani árhullám után várható-e újabb nagyobb esőzés. Azonban a magyarországi Országos Vízjelző Szolgálat szerint június 5. napján várható a tetőzés. Komáromnál lehet számítani néhány napos elsőfokú készültségre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában