Történelmi teljesítménytúra

2024.05.17. 09:18

Május 18-án elrajtol a Vértes 60

Május 18-án elrajtol a Vértes 60 Történelmi Teljesítménytúra, melynek fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter. Fejér és Komárom vármegye területén, 60 és 25 kilométeres távokkal szervezték meg a teljesítménytúrát.

Kemma.hu

A  Had- és Kultúrtörténeti Egyesület a közösségi oldalán osztott meg néhány fontos tudnivalót az egyedülálló programról. Kiemelték, hogy néhol komoly emelkedők várnak a túrázókra, és a pecsételőpontok nem egyenlő távolságra vannak egymástól. Pontosan le is írják, hogy a rajt és a cél között milyen távolságban, mennyi pecsételőhely várja a túrázókat. 

II. világháborúban elesett katonák sírhelye mellett halad a Vértes 60
II. világháború: a majki Madárhegyi sírkertben 12 magyar huszárhonvéd nyugszik
Fotó: Beküldött

A 60 kilométeren: a rajt a Körtvélyesi erdei temetőnél van, s érintik Körtvélyesen a Kis-Nagy Sándor emlékművet, Kapberekpusztát, Várgesztest, Vérteskozmát, a Kaszap-kúti emlékhelyet, Gántot, Kápolnapusztát, Kőhányást, a Madárhegyi temetőt. 

A szervezők figyelmeztetnek, hogy vannak kritikus távolságok, ahol 10, illetve 11 km múlva lesz csak frissítőpont, ezért vigyenek magukkal elegendő folyadékot. 

Viszonylag könnyebb terep a 25 kilométeres szakasz, bár a pecsételőpontok itt sem egyenlő távolságra vannak. 
A rajt ezúttal is a Körtvélyesi erdei temető, majd Kis-Nagy Sándor emlékműve, Kapberekpuszta, Vértessomló, és a Madárhegyi temető következik.

Országos szinten is egyedülálló a teljesítménytúra, hiszen az útvonala történelmi emlékhelyek mentén halad, az egyes állomásokon pedig korabeli ruhába öltözött hagyományőrzők nyomják a pecséteket a résztvevők versenyútlevelébe.

A Vértes 60 Történelmi teljesítménytúra célja, hogy emléket állítson a Vértesben, a II. világháborúban elesett magyar katonáknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában