Választás

2024.06.14. 22:46

Újraszámlálás lesz Oroszlány több szavazókörében

Még nincs jogerős végeredmény Oroszlányban. A jövő hét elején négy szavazókörben is újraszámlálják az önkormányzati választáson leadott voksokat.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zetovics Márió

A június 9-én megtartott önkormányzati választásnak továbbra sincs hivatalos eredménye. Oroszlányban három választókerületben is újraszámlálási igényt nyújtott be a vesztes fél, amelyet kettő körzetben elfogadott, egyben pedig elutasított a területi választási iroda.

Újraszámlálják a vasárnap leadott szavazatokat Oroszlányban
Jövő héten a szavazatok újraszámlálása következik Oroszlányban
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A négyes számú egyéni választókerületben 42,27 százalékos részvételi arány mellett mindössze 1 szavazat döntött Babai János, az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület jelöltjének javára, Auerné Böröczky Erzsébettel (Fidesz-KDNP) szemben, itt a kormánypártiak újraszámlálást kértek. A városban itt volt a legkisebb a választói kedv. 

Négy szavazókörben lesz újraszámlálás

Immár hivatalossá vált, hogy a beadványok alapján a négyes számú egyéni választókerület 7-es, és 8-es, illetve a hatos sorszámú választókerület 11-es és 12-es szavazókörben újraszámolják a szavazatokat – nyilatkozta a Kemma megkeresésére Dr. Veres Zoltán, a vármegyei választási iroda vezetője. A voksok újraszámlálása hétfőn délelőtt 11 órakor lesz Tatabányán, a megyeházán.

A hatos sorszámú körzetben Kontschán Flórián Jenő (OLPK) csupán öt voksnyi előnnyel győzött, a kormánypártiak kandidáltját, Moldován Lászlót megelőzve. Az ötös számú egyéni választókerületben Gerenday Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP egyéni választói képviselőjelöltje hat szavazattal végzett a baloldali Rajnai Gábor előtt, így ebben a kerületben immár jogerősnek tekinthető a végeredmény.

A titokzatos plakátok ügyéről is döntöttek

Mint ismert, Oroszlányban június 8-ról 9-re virradó éjszaka új OLPK-plakátok jelentek meg. A baloldali jelöltekre buzdító táblák ráadásul a szavazókörök közelében nőttek ki a földből.

Czunyiné dr. Bertalan Judit Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő vasárnap kifogást nyújtott be a Helyi Választási Bizottsághoz, miután Oroszlányban megszaporodtak a baloldali OLPK plakátjai a választóhelyiségek közvetlen közelében, de első fokon elutasították a beadványt. Másodfokon megállapították a szabálysértés tényét. 

A TVB álláspontja szerint a 16. szavazókörnél, jogsértő módon a választás napján került ki a plakát mivel az nem mutatja ázás nyomait, márpedig szombatról vasárnapra virradó éjszaka éjfél előtt szakadni kezdett az eső a városban, a plakát pedig szabad helyen áll. Mint fogalmaztak a határozatban, álláspontjukat támasztja alá az is, hogy beszedték a hirdetményeket a választás napján.

A határozat ellen felülvizsgálat iránti kérelmet lehet benyújtani.

Kifogást nyújtott be Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő az Oroszlányban éjszaka kinőtt választási plakátok miatt a Helyi Választási Bizottsághoz.
A teljesen ép oroszlányi plakát, és mellette egy tatai választási hirdetmény, amelyet elvert az éjszakai eső
Forrás: Kemma.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában