Napirendek

2024.05.23. 17:15

Penészes falak miatt kellett kiköltözniük

A költségvetésből megmaradt forintok felhasználásáról, az újépítésű Szolgáltatóház beázásáról, a 2021-ben kirúgott hivatalnokok ügyének vizsgálatáról, továbbá politikai ellenfelek elhallgattatásáról is vitáztak a tatabányai képviselők. A közgyűlés május 23-i ülésen már a polgármestertől is bátran kérdezhettek. Ez mindössze másfél órán át tartott.

Kemma.hu

Huszonegy napirendi pont várt a tatabányai képviselőkre a május 23-i közgyűlésen, amin három hónap után Szücsné Posztovics Ilona polgármestert is üdvözölhették a képviselők.

Közgyűlés volt Tatabányán
A közgyűlésen ismét elszabadultak az indulatok. Másfél órán keresztül sorozták kérdésekkel a polgármestert
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) az elsők között köszönte meg, hogy temérdek magánügyi teendője közepette időt szakított a városvezető a közgyűlésre is. Ezután a grémium elsőként tárgyalta - Gál Csaba (Fidesz-KDNP) frakcióvezető és kormánypárti polgármesterjelölt javaslatára - a kérdések és interpellációk napirendjét. Ezt a felvetést a többség támogatta, azonban van akinél nem aratott feltétlen tetszést. 

Indulatoktól sem volt mentes az ülés. Szücsné Posztovics Ilona polgármester szerint a kormánypárti képviselők számára fontosabb alázni a városvezetőt, mintsem fajsúlyos gazdasági kérdésekben (például zárszámadás, költségvetés-módosítás) dönteni. Boda Bánk László (Mi Hazánk Mozgalom) úgy fogalmazott, hogy 3 hónap távollét után, ami alatt csak a választási szórólapokon jött velük szembe a polgármester, válaszokat várnak sok-sok kérdésre.

A képviselők egyebek mellett az ipari parki látogatás beszámolóját várták tőle, de a 2021-ben jogtalanul elbocsájtott 24 hivatali dolgozók vizsgálati anyagának eredményét is, valamint a kommunikációra költött forintokra is rákérdeztek. Pataki Zoltánné (Fidesz-KDNP) az új Szolgáltatóház parkolási ügyfélszolgálat anomáliáit említette. Tudomására jutott, hogy a kollégák néhány napja elhagyták az irodát, mert beázott és penészesedni kezdett. A polgármesterhez intézett kérdésre, miszerint az elmúlt hónapokban okozott-e valamilyen egészségkárosodást a kialakult helyzet, nem kapott választ.

Tatabányai közgyűlés
Gál Csaba (Fidesz-KDNP) sürgősségi indítványát egyhangúan elfogadták
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Gál Csaba örömét fejezte ki, hogy megnyugodott a polgármester. Mint mondta, kicsit idegesnek tűnt, hogy másfél órával később tárgyalja a közgyűlés a zárszámadást. Szerinte, gyakran hangzik el, hogy a kormány nem támogatja a tatabányai önkormányzatot, azonban a számok nem ezt mutatják.

Közgyűlés: „Felháborító, ahogy elhallgattatják a politikai ellenfeleket!”

2023-ban 8 milliárdos működési támogatást kapott Tatabánya az államtól, 8,6 milliárdról 13-ra emelkedtek az adókból származó bevételek. Azt mondta, összesen 23 milliárdos maradvány van. Szerinte nemhogy kevés a pénz, még azt sem tudta elkölteni a városvezetés, ami van. Közben a köztisztaság hagy némi kifogásolnivalót maga után. Szemetes és gondozatlan a város – tette hozzá.

– Kezd elgurulni a gyógyszer. Lehet ez az irány, de nem szerencsés... – emelte fel a hangját Boda Bánk László, aki kikérte magának az efféle együttműködést. Hangot adott nemtetszésének, hogy 4 percen belül kétszer is kikapcsolták a mikrofonját. Szerinte a városvezetés szándékosan elhallgattatja politikai ellenfeleit és ez felháborító. Kiderült, hogy szoftver meghibásodás okozhatta a némaságot. De a felkorbácsolt kedélyeket ez nem nyugtatta meg...

Elismerések
Dél előtt néhány perccel szavaztak a negyedik napirendi pontról. A testület a napirend szerint jóval előbb tárgyalta Gál Csaba önálló képviselői indítványát. Előre vették, és egyhangúan elfogadták, hogy Csernoviczki Éva cselgáncsozó nevét vegye fel a küzdőcsarnok.

Később zárt ajtók mögött tárgyaltak például a Solymos Mihály-díj, valamint a Tatabánya Közbiztonsági-díj adományozásáról. A képviselők megválasztották a szavazatszámláló bizottság további tagjait, továbbá a közigazgatási bírság kiszabása miatti fellebbezésről is döntöttek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában