Döntés

2024.04.11. 17:20

Etikai vizsgálat indul a tatabányai via ferrata ügyében

Állást foglalt a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség. Közleményükben mélységesen elítéli az ehhez hasonló eseteket. Újabb fejlemény történt a tatabányai via ferrata ügyében.

Kemma.hu

Felháborodást keltett a hegymászók és a sportolók körében is a tatabányai via ferrata szombati esete.

Via ferrata Tatabányán
A via ferrata 2015 óta fogadja a hegymászókat Tatabányán
Fotó: Dallos István / Forrás: 24 Óra/Archív

Mint arról korábban már beszámoltunk, április 06-án egy oktatásra szerveződött csoport szerette volna használni a tatabányai via ferrátát, ezt azonban a magát az utakat kezelő Tatabányai Alpin Sportklub képviselőjének kiadó Kovács Tamás tettlegesen megakadályozta. A felfelé mászó csoport előtt megbontotta a Makk-Marci szakasz útját, így a Treszl Gábor vezette csoportnak nem volt más választása, mint hogy visszaforduljon.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség közzétett nyilatkozata szerint döbbenten áll a történtek előtt, mélységesen elítéli azt és a legmesszebbmenőkig elhatárolódik Kovács Tamás tevékenységétől, amellyel rendkívüli károkat okoz a hazai mászóközösség megítélésének, aláássa a szövetség sokéves munkájának eredményeit. Évek óta próbáljuk jogi úton kikényszeríteni a szabályos működését. Ennek első lépése volt az etikai bizottságból történő kizárása.

A via ferrata ügyben nagy az összefogás

A szövetség etikai bizottsága (jelenleg Kovács Albert, Kővágó Károly és Szabadka Péter) vizsgálatot indít a Tatabányai Alpin Sportklub ellen, mely egyesület ad lehetőséget Kovács Tamás garázda tevékenységének. A visszaélések tárháza jelentős, amelyekkel gazdaságilag és etikailag is elítélendő cselekményeket végez. Az eset jogi vonatkozásaiban a szövetség megbízott ügyvédje közreműködik. A fenti esetben sértett csoport vezetője rendőrségi feljelentést tett, ahol szintén elindult a hivatalos eljárás. Állami szinten is elindult a cselekvés a jogi háttér megteremtéséhez.

A honlapon kérik mindenki segítségét, szövetségi tagságtól függetlenül, hogy akinek negatív tapasztalata van Kovács Tamás tevékenységével kapcsolatban, mindenképp vegye fel velük a kapcsolatot az [email protected] email címen, és írja meg nekik az esetet. Úgy gondolják, kizárólag közös összefogással tudják megszüntetni az ilyen és hasonló gazdasági és személyellenes cselekedeteket.

Portálunknak Kovács Tamás úgy nyilatkozott, hogy az üzemeltetési szerződés alapján csak az általunk megbízott túravezetők vezethetnek túrát. – A fellépésem során senkinek a testi épsége nem volt veszélyben. Részletesebben jelenleg nem kívánunk nyilatkozni, de hamarosan tájékoztatást adunk ki az üggyel kapcsolatban – mondta.

Arról, hogy Kovács Tamás sportszerűen viselkedett-e, az alábbi videó tanúskodik. Nem veszélytelen a hegymászás, tartóbilincs nélkül meg pláne...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában