Tragédia

2024.04.12. 12:03

Felfoghatatlan hírt kaptunk Kingáról: éjszaka újabb sztrókot kapott

Csütörtökön reggelre lett rosszul a baji kislány, szülei azonnal vitték a budapesti kórházba. Éjszaka azonban újabb sztrókot kapott.

Goletz-DeáK Viktória

Már ép ésszel felfoghatatlan, ami az 5 éves baji kislánnyal és családjával történik. Kinga alig fél év alatt már hét sztrókon van túl. 

Csütörtökön reggelre lett rosszul a baji kislány, szülei azonnal vitték a budapesti kórházba. Éjszaka azonban újabb sztrókot kapott.
Egy nap alatt két sztrókot kapott Kinga. Fél év alatt hetet
Fotó: Beküldött

Kinga csütörtökön került a Heim Pál kórházba, mert nem hallott rendesen és zavartan viselkedett. Az újabb MR felvétel pedig beigazolta, amitől a család rettegett: hatodszorra is sztrókot kapott. Azonban a rémálom ezzel nem ért véget. Éjszaka újabb roham érte a kislányt, ez már a hetedik agyérgörcs, amin átesett alig öt évesen. Kinga anyukája, Gabi a Kemma.hu-nak elmondta, hogy kicsit már jobban volt kislánya, azonban éjfél körül újabb rohamot kapott, ami után most Kinga nem tud beszélni. 

– Elkezdett sírni és oldalra dőlt, nem tudta tartani magát. Azóta nem beszél csak sír és nem tudja mozgatni egyáltalán a jobb oldalát – mesélte sírva Gabi, aki már nem tudja, hogy kihez forduljon segítségért. Az édesanya most próbálja elérni a szegedi orvost, aki a tervek szerint májusban megműtené Kingát. Azonban az életmentő operáció újra elérhetetlen távolságba került. Ugyanis a roham után várni kell a műtéttel, illetve újra meg kell ismételni a korábbi vizsgálatokat. Azonban minden egyes sztrók maradandó károsodást okoz a kislányon. A viselkedése és a személyisége is nagyon sokat változott már az elmúlt fél év során. A szülei pedig attól tartanak, hogy egy újabb roham már a mozgásában, vagy az értelmében is maradandó károsodást okozhat. 

Csütörtökön reggelre lett rosszul a baji kislány, szülei azonnal vitték a budapesti kórházba. Éjszaka azonban újabb sztrókot kapott.
Kinga jelenleg jobb oldalára lebénult és beszélni sem tud. 
Fotó: Beküldött

Hét sztrók

A Moyamoya-szindrómában szenvedő kislányról a Kemma.hu számolt be először. A betegségben szenvedőknél az agyi verőér beszűkül, ami sztrókot okoz. Kinga az első rohama szeptemberben volt, utána diagnosztizálták nála a kórt. Utána decemberben és januárban is újabb sztrókot kapott. Március elején újra rosszul lett, akkor az agya jobb oldalának hat centiméteres részét érintette az agyi infarktus. A kislánynak fájt a füle és nem tudta mozgatni a bal oldalát, mentő vitte a Heim Pál kórházba. Egy hétig voltak a kórházban, közben ötödszörre is sztrókot kapott, ezúttal kisebbet. 

Májusban műtenék

A család végül talált egy szegedi specialistát, aki vállalta Kinga műtétjét. Hétfőn reggel utazott a kislány szüleivel Szegedre, ahol találkozhattak azzal az orvossal, aki a tervek szerint majd megműti az 5 éves kislányt. Átesett egy komolyabb altatásos beavatkozáson, ahol érfestést csináltak neki, hogy feltérképezzék az érhálózatát. Kinga jól viselte a beavatkozást és a kórházban is jól érezte magát. Másnap pedig már jöhettek haza. A Kemma.hu-nak Gabi, Kinga édesanyja kedden elmondta, hogy még egy vizsgálatra lesz szükségük, hogy minden meglegyen a várva várt műtéthez. Azonban az újabb két sztrók felülírhatja az eddigi terveket.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában