Újabb tragédia

2024.04.15. 13:55

Szondával etetik a hetedik sztrók után Kingát

Az 5 éves baji kislány még csütörtökön került kórházba. Azóta újabb sztrókot kapott. Most újra tanul beszélni és enni sem tud.

Kemma.hu

Egy édesanya életében az egyik legszebb pillanat, amikor kislánya kimondja, hogy anya, vagy apa. Sokan meg is könnyezik a megható első szavakat. Az 5 éves baji kislány, Kinga édesanyja is sírva fakadt, amikor kislánya vasárnap újra kimondta, hogy „anya”. A Moyamoya-szindrómában szenvedő kislány ugyanis a hetedik sztrók után nem tudott beszélni. Mutogatással próbálta megértetni magát édesanyjával. 

Az 5 éves baji kislány még csütörtökön került kórházba. Azóta újabb sztrókot kapott. Most újra tanul beszélni.
A hetedik sztrók után Kingát szondán keresztül etették. 
Fotó: Beküldött

A hetedik sztrók volt a legsúlyosabb

Kinga még csütörtökön reggel került be a Heim Pál kórházban, mert zavartan viselkedett, fájdalmai voltak és nem hallott. Azonnal autóba ültek és mentek a Heim Pál kórházba, ahol sajnos beigazolódott félelmük. Kinga hatodszorra is sztrókot kapott. Azonban a rémálom ezzel nem ért véget. Éjszaka újabb roham érte a kislányt, ez már a hetedik agyérgörcs, amin átesett alig öt évesen. Kinga anyukája, Gabi a Kemma.hu-nak elmondta, hogy kicsit már jobban volt kislánya, azonban éjfél körül újabb rohamot kapott, ami után Kinga jobb oldala teljesen lebénult és nem tudott beszélni. És ha ez még nem lett volna önmagában elég, enni és inni sem tudott a kislány. 

A sztrók óta szondán keresztül etetik a kislányt

– Szondán kapja tápszert, és az innivalót, illetve infúziót is kapott a hétvégén. Egyelőre nem tud mozogni rendesen és pelenkázni is kell – mondta sírva Gabi, aki tudja, hogy nem szabad sírnia Kinga előtt. A kislány ugyanis attól, hogy beszélni nem tud mindent megért. És iszonyatos energiával és akarással küzd minden egyes mozdulatért, vagy szóért, amit újból megtesz, vagy kimond. Azonban még hosszú az út a felépülésig, és nem is lehet tudni, hogy ezúttal milyen maradandó károsodást okozott a kíméletlen roham. Kingát hétfőn megpróbálták lábra állítani, de összeesett. A jobb oldala nem mozog még mindig, ezért gyógytornász fog hozzájuk menni. 

– Már ügyesen mondja, hogy anya, apa, mama, Milán. És még kissé bizonytalanul, de ülni is tud. Teljesen olyan, mint egy baba, aki most próbálkozik a beszéddel és a járással – mesélte Gabi, aki most attól retteg, hogy a májusi műtét időpontja veszélybe kerül.

Mint arról korábban beszámoltunk: Kingáék egy hete voltak a szegedi klinikán, ahol találkoztak azzal a specialistával, aki műtené a kislányt. Végeztek érfestést rajta, ahol kiderült, hogy nagyon kis gyengék Kinga erei, ezért kap annyi sztrókot. Még egy izotópiás vizsgálat vár rá elvileg a műtét előtt. Azonban az újabb roham miatt kérdésessé vált, hogy mikor lesz műthető a súlyos beteg kislány. 

A Moyamoya-szindrómában szenvedő kislányról a Kemma.hu számolt be először. A betegségben szenvedőknél az agyi verőér beszűkül, ami sztrókot okoz. Kinga az első rohama szeptemberben volt, utána diagnosztizálták nála a kórt. Utána decemberben és januárban is újabb sztrókot kapott. Március elején újra rosszul lett, akkor az agya jobb oldalának hat centiméteres részét érintette az agyi infarktus. A kislánynak fájt a füle és nem tudta mozgatni a bal oldalát, mentő vitte a Heim Pál kórházba. Egy hétig voltak a kórházban, közben ötödszörre is sztrókot kapott, ezúttal kisebbet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában