Megnyitott

2024.04.03. 20:14

Új elemekkel, érdekességekkel várja a látogatóit a skanzen +fotók

A Bányászati és Ipari Skanzen újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A tatabányai bányászat és az ahhoz kapcsolódó életmód emlékeinek gyűjtőhelye, a skanzen, az idén újabb különlegességekkel várja az érkezőket.

Kemma.hu

Kiss Vendel vezetett körbea skanzen területén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zetovics Márió

Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese vezetett körbe az egykori XV-ös aknán kialakított, nemzetközileg is egyedülálló ipari skanzen területén.  

Skanzen nyitás
Megnyílt a Bányászati és Ipari Skanzen 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

A skanzen 1988-ban nyílt meg a látogatók előtt. A szabadtéri része áprilistól októberig van nyitva. A múzeum dolgozói azonban már jóval korábban elkezdik a munkálatokat a helyszínen, takarítanak, faágakat gyűjtenek össze, rendezik a külső területeket, a kiállításokat a nyitásra. 

– Az idén újabb elemekkel is bővül a skanzen – mondta az igazgatóhelyettes. – Az irodaépületben két vitrin fogadja a belépőket, és ezekbe egykori bányamentő készülékek kerültek. A bányászati tevékenység fontos része volt a mentés és az ehhez tartozó eszközök. Tatabányán bányamentő-állomás is működött az 1910-es évektől a bánya bezárásáig. Rendkívül jó szakmai felkészültségű csapat volt, amelynek a tagjai ma is tartják a kapcsolatot. Tavaly év végén határozták el, hogy bányamentő készülékeket gyűjtenek és adományoznak a múzeumnak. Ők szedték össze az eszközöket, alakították ki a tárolókat.

Fejlesztik a skanzent
Kiss Vendel azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban a városlakók véleményét is kikérték az előttük álló fejlesztési irányokról. Tatabánya ugyanis elkötelezte magát a skanzen fejlesztése mellett és egy pályázat összeállításán dolgoznak. Vannak már tervek, de szeretnék az itt élők véleményét is figyelembe venni. Most folyik az adatgyűjtés, a pályázati anyag véglegesítése. Májusban nyújtják majd be a pályázatot. Az igazgatóhelyettes hozzátette: remélhetőleg jövőre elindulhatnak a munkálatok is.

Kiss Vendel mesélt a legutóbbi bányásznapon átadott térképszobáról is. Több mint száz digitalizált térkép és térképasztal gazdagítja a skanzen gyűjteményét. A projekt másik fontos eleme lesz majd egy interaktív élményelem: a kasba lépve a látogatók átélhetik, hogy milyen módon, hogyan ereszkedtek le a bányászok a mélybe. A skanzen több területén emellett információs pontokat is elhelyeznek, amelyek segítik a látogatókat az eligazodásban és abban, hogy az egykori XV-ös aknáról minél többet tudjanak meg az itt tartózkodásuk alatt. Szabadtéri foglalkoztatót is építenek.

Programkavalkád a skanzenben

Megannyi színvonalas programnak is helyet ad a skanzen: a juniális, a vetélkedők, a koncertek, a hagyományos Fogadj örökbe egy bányagépeket! akció mellett a legkiemelkedőbb a bányásznap. 

A látogatók a hétköznapokban pedig többféle lehetőség közül válogathatnak a skanzen kiállítótereiben. Kiss Vendel kiemelte: sokakat lenyűgöz a hagyományos ipari bemutató, a bányához kapcsolódó óriási gépek. Emellett az ehhez kapcsolódó életmód bemutatása. A nagyobb eseményekhez kapcsolódóan pedig az élő múzeum keretében önkénteseknek köszönhetően az enteriőrök megtelnek élettel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában