Jegyzet

2024.04.08. 21:00

Különcök

Újabban népszerű szokás, hogy a leendő szülők egy családi parti keretében tárják fel a rokonság – és sokszor maguk előtt is – a születendő gyermek nevét. Erre jó példa a számtalan, lufipukkasztós videó is, a durranást követően a párok összeölelkeznek attól függően, hogy kék vagy rózsaszín papírdarabkák hullanak alá.

Walczer Patrik

A nagy dilemma csak ezután jön: mi legyen a fiú- vagy lánygyermek neve? Vajon megsértődnek a szülők, nagyszülők, ha az újabb generáció tagjai nem viszik tovább a jól bevált utóneveket? Persze a másik oldal is érthető: egyrészt szabad névválasztás van, másrészt lehet, hogy ami egykor jól csengett, arra ma már furcsán nézünk. Szeretünk nevek hallatán asszociálni is, például van olyan név is, amelyhez már-már foglalkozásokat társítunk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyermekek cikizhetik egymást az iskolában a neveik miatt. De mégis mi motiválhatja a szülőket abban, hogy a „klasszikus”, jól hangzó magyar nevek helyett latinos, egzotikus, vagy egyszerűen „menőnek” vélt keresztnévvel illessék gyermekeiket? Talán szeretnék, ha fiaik, lányaik kiemelkednének a tömegből. Lehet, hogy egy tucatnév senkinek nem tűnik fel, de egy teljesen „egyedi” névválasztás még a karrierépítés szempontjából is nyerő lehet. Na de ha a különleges nevet viselők egyszer influenszerként, vagy „sima mezei” vállalkozóként szeretnének érvényesülni, talán alapból már egy kis előnyben lennének. Ráadásul az önmarketingre fordított költséget is jelentősen lefaraghatnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában