Kampány

2024.04.21. 14:12

Komárom-Bakonyalja térsége: már szombaton összegyűltek a Fidesz-KDNP támogató aláírásai

Újabb választókerületben gyűjtötte össze a Fidesz-KDNP a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat. Szombaton kezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányának időszaka.

Kemma.hu

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője hivatalos közösségi oldalán osztott meg egy videót, amelyben elmondta, hogy Komárom-Esztergom vármegye hármas számú körzetében, Komáromban, Kisbéren, Oroszlányban és Ácson egyaránt már szombaton leadták a jelöltté váláshoz szükséges hivatalos ajánlóíveket a kormánypárt indulói. Mint fogalmazott, ezzel hivatalosan is megindult a kampány június 9-re, amikor az önkormányzati és európai parlamenti választást tartják. A következő napokban felkeresik folytatják az aláírásgyűjtést, és igyekeznek a legtöbb emberrel találkozni, hogy elmondják programjukat. 

Elkezdődött a kampány időszaka: Czunyiné dr. Bertalan Judit is felhívta erre a figyelmet
Elkezdődött a kampány időszaka: Czunyiné dr. Bertalan Judit is felhívta erre a figyelmet
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Czunyiné dr. Bertalan Judit azt is kiemelte videójában, hogy jelöltjeik a béke, a kiszámítható fejlődés mellett fognak dönteni, a brüsszeli képviselők pedig a béke pártján, hazánk érdekeit szem előtt tartva fognak dolgozni.

Nem csak a komáromi-bakonyaljai térségben gyűltek össze hamar az ajánlóívek. Tatán és Tatabányán is néhány óra alatt gyűjtötték össze a kormánypárti jelöltek az induláshoz szükséges szignók többszörösét. 

Hogyan alakul a kampány időszaka?

A kampányidőszakban választási gyűléseket is lehet tartani, ezek a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartoznak. Közterületen nyilvános gyűlést a meghirdetése előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni az illetékes rendőrkapitányságnak. A szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani. Az EP-választáson csak az a párt állíthat listát, amely május 3-án 16 óráig összegyűjt húszezer érvényes javaslatot a választópolgároktól. Az önkormányzati képviselők és polgármesterek jelöltségéhez szükséges ajánlások számát előzetesen, a lakosságszámhoz viszonyítva állapítják meg. Mint az a valasztas.hu-n olvasható, 

polgármesterjelölt az lehet, akit

  • a 10 ezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka,
  • a 10 ezer és 100 ezer közötti lélekszámú települések esetén legalább 300 választópolgár,
  • a százezernél több lakost számláló településeken pedig legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott.

A 10 ezer vagy ennél kevesebb lakosú településen a képviselők választása úgynevezett egyéni listás választási rendszerben történik. Ebben a választástípusban a település egésze alkot egy választókerületet. A képviselők száma a lakosságszám arányában változik.Egyéni listás képviselőjelölt pedig az lehet, akit a település választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott. Tízezres lélekszám felett (és a fővárosi kerületekben) a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – szerezhetnek mandátumot.Az elnyerhető mandátumok száma itt is függ a lakosságszámtól, és itt is egy százalék az ajánlási küszöb. Az ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője állapítja meg a szavazást megelőző 66. napon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában