Koszorúzás

2024.04.12. 16:13

Felvidéki barátaikkal közösen emlékeztek

Szlovákiából is érkeztek vendégek a tatai ünnepségre. A Mindszenty téren, a Felvidékről 1947-48-ban elűzöttek emlékére felállított keresztnél tartottak megemlékezést péntek délután.

Goletz-DeáK Viktória

Szőgyénből, Tata testvérvárosában is érkeztek vendégek Tatára, pénteken, április 12.-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából szervezett megemlékezésre. Az összejövetelen felelevenítették, hogy Szőgyénből 135 magyar családot telepítettek át vonattal Magyarországra, jelentős részük Tata környékére került. Később közülük sokan beköltöztek Tatára, az Újhegybe. 

Szlovákiából is érkeztek vendégek a tatai ünnepségre. A Mindszenty téren, a Felvidékről 1947-48-ban elűzöttek emlékére felállított keresztnél tartottak megemlékezést péntek délután.
A megemlékezésen a felvidéki kitelepítettekre emlékeztek Tatán
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Pontosan ötven évvel azután, hogy azok a bizonyos vasúti szerelvények megindultak a Felvidékről, Szőgyén község és Tata városa hivatalos testvértelepülési kapcsolatot kötött. Az esemény egy kis műsorral kezdődött, majd többek között beszédet mondott Michl József, Tata polgármestere, és díszvendégként a szőgyéni polgármester Méri Szabolcs is. 

A moziban folytatódott a megemlékezés

– Az elűzött családoknak új otthont kellett teremteni, megtapasztalták az emberi kitartásnak, az újáépítésnek az erejét. Köszönjük Tata városának, tatai barátainknak, hogy befogadták ezeket a mindenüktől megfosztott honfitársainkat. Fontos, hogy ne csak a múltra tekintsünk vissza, hanem a jelenben is ismerjük fel az emberséget és az összetartozás erejét – mondta köszöntőjében a szőgyéni polgármester. 
A megemlékezés az emlékmű koszorúzásával zárult, majd az ünnepség az Est Moziban folytatódott, ahol „Baska magyarul beszél” címmel Baska Barbara dokumentumfilmjét vetítették, mely egy rozsnyói család szemszögéből mutatja meg a kitelepítést. Baska József képzőművészt még kisfiúként rendszeresen verték az iskolában azért, mert magyarul beszélt a szünetekben. Végül testvéreivel és szüleivel mindenüket hátrahagyva egy szénásszekéren menekült Magyarországra. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában