Fejlesztés

2024.04.18. 17:25

Ünnepelt a hatvanéves Alapy-iskola, átadták a vegyész laboratóriumot

Duplán ünnepelt csütörtökön a komáromi Alapy Gáspár-középiskola. Átadták az elkészült vegyész laboratóriumot, illetve az iskola fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából gálaműsort rendeztek.

Körtvélyfáy Dina

Zsidi Henriett igazgatónő elmondta, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint a Tatabányai Szakképzési Centrum jóvoltából elkészült az Alapy-iskola tanműhelyében az a laboratórium, amely a következő tanévben induló vegyésztechnikusi és gyógyszerkészítmény-gyártó képzés elindításához szükséges. A laboratórium korszerű felszerelésével egyfajta kutatóműhelyként áll rendelkezésre a diákok és az oktatók számára. Így a tanulók a legfrissebb technológiai tudást és gyakorlati tapasztalatot szerezhetik meg.

Czunyiné Bertalan Judit, Pölöskei Gáborné és Zsidi Henriett az Alapy-iskola új laboratóriumában
Czunyiné Bertalan Judit, Pölöskei Gáborné és Zsidi Henriett az Alapy-iskola új laboratóriumában
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás:  24 Óra

Hozzátette, nagy szükség van vegyészekre, a környező cégek igényére hívták életre ezeket az új képzési formákat az intézményben. Az Alapyban egyébként a műszaki ágazatok voltak eddig hangsúlyosak.

Pákozdi Szabolcs, a Tatabányai Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta, céljuk, hogy a munkaerőpiaci igényekre azonnal tudjanak reagálni. Hozzátette, Komáromban a vegyészképzésnek nem voltak hagyományai, így a pályaorientációs foglalkozások alkalmával kellett felkelteni a diákok érdeklődését az új képzési formák iránt.

Molnár Attila polgármester arról beszélt, a városban tőkeerős gazdasági társaságok vannak, amelyeknek fontosak a képzett szakemberek.

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a legújabb ismereteket akarják átadni a diákoknak, amelyhez felkészült oktatókra és megfelelő felszerelésre is szükség van. Rámutatott, a szakképzésnek térségi lakosságmegtartó ereje van, hiszen a térség fejlődésével annál biztosabban maradnak helyben a fiatalok.

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő elmondta, nagy ünnep ez az iskola életében, nem csupán azért, mert hat évtizede működik a tanintézet, hanem azért is, mert egy olyan képzést indítanak el szeptembertől, amely eddig nem volt jelen a térségben. Hangoztatta, egy jó szakmával tartalmas, sikeres életre, jó egzisztenciára lehet számítani. Arra is kitért, az intézmények, a pedagógusok nélkül nem sikerült volna digitalizálni és megreformálni a szakképzést, így az iskolának nem csak volt hatvan éve lesz, hanem újabb hatvan évre megalapozták az Alapy jövőjét.

Saját kezükkel építették fel az Alapy-iskolát

A születésnapi gálának a Jókai mozi adott otthont. Zsidi Henriett felidézte az iskola életének legfontosabb eseményeit. Az intézmény 1964 novemberétől vált önállóvá, elkészült az állandó épület, ahol, jelenleg is folyik a tanítás. Az akkori tanárok elbeszélése alapján, a diákok – szakoktatóik irányítása mellett – szinte teljes egészében maguk építették fel az iskolát.

Az intézmény célja az, hogy friss tudást biztosítsanak a náluk tanuló fiataloknak.

Később köszöntötték az iskola korábbi igazgatóit is: Pőcze Lászlót, Árendás Lászlónét, Nagy Mariannát és Laki Lászlónét. A alapys diákok műsorral készültek, majd a Past Vibes zenekar ugyancsak színpadra lépett, amelynek egyik tagja, Goján Szabolcs szintén az iskola tanulója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában