Tűz

2024.03.07. 08:25

Sok a szabadtéri tűz: így előzhető meg egyszerűen a baj

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Pedig egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető lenne a tűz.

Kemma.hu

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hívta fel a figyelmet arra, hogy az elmúlt két hónapban jócskán megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Mint írták, idén már 1387 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat országszerte, a leégett terület nagysága pedig meghaladja a 7 és fél millió négyzetmétert. A legnagyobb szabadtéri tűz eddig idén Sajóbábony mellett volt: február 7-én 700 ezer négyzetméteren égett ott a száraz fű.

tűz, szabadtéri tűz
Egyre gyakoribb a szabadtéri tűz
Forrás: Getty Images

Mint írták, kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye, mivel amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás. Ilyenkor pedig a legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet.

Tűz Komárom-Esztergomban

A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósága közleményéből kiderült, hogy nálunk sem rózsás a helyzet: idén már 45 ilyen tűzesethez riasztották a tűzoltókat Komárom-Esztergom vármegyében, a tűz által leégetett terület nagysága pedig meghaladja a 130 ezer négyzetmétert.

Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy, a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője megkeresésünkre elmondta:

2023-ra bár csapadékos évként emlékszünk, mégis 177 alkalommal volt szükség a vármegyei tűzoltókra szabadtéren keletkezett tűzeseteknél. A legnagyobb területen március 23-án Tatabányán, a Baromállási Dűlőben keletkezett tűz pusztított. Itt, mire az egységek körülhatárolták a lángokat, több mint nyolc hektárnyi (80 ezer négyzetméter) zöld terület égett le.

Tehát jól látható, hogy a tavalyi számoktól még messze vagyunk, de ha ilyen ütemben fordulnak majd elő a tüzek a következő hónapokban is, akkor könnyen előfordulhat, hogy túlszárnyaljuk majd az előző évet.

Odafigyeléssel megelőzhető a tűz

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadtéri tüzek elkerülése érdekében tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni. Aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, annak az alábbiakra kell odafigyelni:

  • először győződjön meg arról, hogy van-e erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak;
  • ha van, nézze meg, mikor szabad égetni;
  • ha engedélyezik az égetést, gyűjtse egy-két négyzetméteres területen egy kupacba a száraz növényeket;
  • tisztítsa meg ennek a környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni;
  • készítsen ki oltóvizet és valamilyen szerszámot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet;
  • csak szélcsendes időben gyújtsa meg a növényeket;
  • egy pillanatra se hagyja magára a tüzet;
  • ha feltámadna a szél, azonnal oltsa el;
  • ha továbbterjedne a tűz, azonnal értesítse a 112-es segélyhívó számot, és hívja a tűzoltókat.

Megjegyzik továbbá, hogy tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból javasolt a növényi hulladék komposztálása, vagy elszállíttatása. A tűzvédelmi előírások megszegéséért az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár három millió forintig terjedő bírsággal is járhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában